BlackRock: Dit zijn de thema's voor beleggers tijdens het WEF in Davos

BlackRock: Dit zijn de thema's voor beleggers tijdens het WEF in Davos

Vermogensbeheer
Grafiek Koers.jpg

Hierbij vindt u enkele hoofdpunten van de Davos Brief van experts van het BlackRock Investment Institute. In de Davos brief beschrijven zij hun inzichten op trends en vooruitzichten, in het licht van het World Economic Forum (WEF) in Davos deze week. Daarnaast is het wekelijkse commentaar van BlackRock toegevoegd.

Enkele hoofdpunten:

Davos Brief

  • De instrumenten die beleidsmakers normaliter in kunnen zetten om een recessie te keren, zijn inmiddels bijna opgebruikt.
  • Als volgende stap in de aanpak voorziet het BlackRock Investment Institute een combinatie van aanpassingen in overheidsbestedingen en monetair beleid. Jean Boivin, Head of BlackRock Investment Institute, zegt: “Bij de volgende economische neergang zal de scheidslijn tussen monetair beleid en aanpassingen in overheidsbestedingen steeds meer vervagen. Het is een hellend vlak. Daarom is het noodzakelijk een duidelijk hekwerk neer te zetten voor het afbakenen van beleid; centrale banken mogen hun onafhankelijkheid niet verliezen en oncontroleerbare uitgaven moeten voorkomen worden.”
  • Volgens BlackRock kunnen maatregelen alleen nog effectief zijn als ze de rente als methode omzeilen en het geld op een directere manier brengen naar wie het kunnen uitgeven.
  • Ook voorziet BlackRock een verschuiving in de plaats die staatsobligaties innemen in de samenstelling van beleggingsportefeuilles. China’s grote markt aan staatsobligaties kan heel interessant zijn. Ze zien voor verschillende Chinese aandelen en obligaties genoeg reden voor hogere allocaties dan hun huidige weging in wereldwijde indices. Er mag volgens BlackRock veel risico genomen worden op hun verwachte langetermijnrendementen voor Chinese aandelen, aangezien die historisch gezien een hoge volatiliteit hebben. Daarnaast zijn er altijd onzekerheden en uitdagingen in snel ontwikkelende markten.

Wekelijks marktcommentaar

  • De experts van BlackRock spreken een lichte voorkeur uit voor cyclische aandelen, aangezien ze een opleving verwachten van de wereldwijde handel en van de activiteit in de maakindustrie.
  • De wereldwijde groei stabiliseert bovendien – de groei vindt gradueel plaats over de komende twaalf maanden – mede dankzij het financieel versoepelende beleid van banken.