ASI: Europa blijft aantrekkelijke aandelenmarkt

ASI: Europa blijft aantrekkelijke aandelenmarkt

Aandelen Europa
Eurozone.jpg

Aberdeen Standard Investments positioneert zich neutraal in Europese aandelen ten opzichte van andere wereldmarkten. Maar de vermogensbeheerder noemt Europa wel een ‘aantrekkelijke aandelenmarkt’ voor actieve beleggers.

Europese aandelen hebben het goed gedaan in 2019, vindt Andrew Milligan, de hoofdstrateeg van Aberdeen Standard Investments. Het resultaat was minder spectaculair dan op de Amerikaanse aandelenmarkten, maar met een koerswinst van ongeveer 20% deed Europa wel beter dan de opkomende markten, het Verenigd Koninkrijk en Japan.

De vier best presterende sectoren in Europa waren informatietechnologie en de maakindustrie met elk een stijging van meer dan 30%. Ook de gezondheidszorg en de basisconsumptie deden het goed, met elk een stijging van meer dan 20%.

Andrew Milligan noemt het ook de moeite waard om naar de achterblijvers te kijken. Die helpen verklaren waarom Europese aandelen als geheel het niet nog beter deden. Deze wat zwakkere broeders betroffen communicatiediensten en energie (bijna een nulrendement) en financiële diensten (slechts 13% hoger).

Wat zijn de vooruitzichten voor 2020? “De Europese aandelenmarkt telt nog altijd heel wat aantrekkelijke namen. Europa kan profiteren als de recessie in de verwerkende industrie ten einde loopt, of als de EU-politici een akkoord vinden om de regels op de overheidsuitgaven te versoepelen. Zodra Amerikaanse beleggers minder politieke risico's zien in Europa en meer goedkopere activa willen opnemen in hun portefeuilles, kan dat een rally inluiden op Europese aandelen.”

Maar Milligan stelt ook rekening te houden met mogelijk negatieve scenario’s voor Europa. In 2019 hebben Europese bedrijven geprofiteerd van uitzonderlijk lage rentes. Hebben ze die louter gebruikt om hun toekomstige rendementen naar voren te halen? Kunnen Europese bedrijven hun winsten volgend jaar laten groeien, of moeten ze hun dividenden verlagen om geld te besparen?

De dividenduitkeringsratio en de rentedekkingsratio zijn twee veelgebruikte maatstaven voor de duurzaamheid van een balans. De recente stijging van de dividenduitkeringsratio en de dalende rentedekkingsratio zijn alvast een waarschuwing. De zwakke economische groei in China, die met name de Europese export treft, en de regelgevingslast van de EU zijn andere factoren die de vermogensbeheerder in het oog houdt.

Alles samen is Aberdeen Standard Investments neutraal gepositioneerd in Europese aandelen ten opzichte van andere wereldmarkten. Toch zijn er voor actieve beleggers kansen te vinden bij relatief onbeminde aandelen.

“Hierbij moet je vooral kijken naar het totale rendement”, schrijft Andrew Milligan. “Hoewel de Europese aandelenmarkt slechts terug is gekeerd naar de hoogste koersniveaus van 2015 en 2018, brengt de dividendgroei van de afgelopen vijf jaar het totale rendement dicht bij 7% per jaar – dat is nog altijd veel beter dan cash aanhouden, maar dan moet je bereid zijn om de ups en downs van de markt te accepteren.”