Monex: Boris' bluf drukt Britse pond naar nieuw 2-jarig dieptepunt

Monex: Boris' bluf drukt Britse pond naar nieuw 2-jarig dieptepunt

Brexit Politiek Britse pond Verenigd Koninkrijk
Engelse pond.jpg

De nieuwe Britse premier Boris Johnson en de Europese Unie liggen op ramkoers, waarbij voorlopig het Britse pond het stootkussen lijkt dat de eerst klappen opvangt, stelt Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe.

Johnson heeft laten weten dat hij niet van plan is om met de EU om de tafel te gaan zitten voordat Brussel bereid is om de Ierse backstop optie opnieuw te bespreken. De EU leiders vormen echter een front op dit gebied en hebben aangegeven dat de terugtrekkingsovereenkomst definitief is en niet verder onderhandeld kan worden. De harde opstelling van beide kanten zorgt ervoor dat de kans op een vertrek van het VK uit de EU zonder overeenkomst enorm is toegenomen. Het Britse pond, dat vaak als Brexit barometer fungeert, is ondertussen het kind van de rekening.

Het antwoord op de vraag: “hoe laag kan het pond zinken?” blijft altijd giswerk, maar aan de hand van hoe Overnight Interest Rate Swap (OIS) markten de kans op een harde Brexit inprijzen ten opzichte van mei dit jaar (GBPUSD: 1.31, GBPEUR: 1.17) kan wel een schatting worden gemaakt. Er kan als volgt geredeneerd worden: op het moment dat er een harde Brexit komt dan zal de Bank of England de rente direct verlagen, iets wat normaliter onder de huidige macroeconomische omstandigheden niet zal gebeuren. In mei werd de kans op een renteverlaging in november (eerste bijeenkomst na de deadline op 31 oktober) ingeprijsd op 0%. Momenteel (GBPUSD: 1.23, GBPEUR: 1.1050) prijzen OIS-markten een november renteverlaging in met een kans van meer dan 45%, ongeveer even hoog als wat wedkantoor-vergelijker Oddschecker aangeeft voor een no-deal Brexit op 43%. Wanneer je vergelijkbare verliezen voor het pond verwacht als vanaf mei dit jaar dan zien kan GBPUSD op 1.15 uitkomen in het geval van een no-deal Brexit, daar waar dit een GBPEUR koers sugggereert van 1.05.

 Toegegeven, het is een hele ruwe schatting uit de categorie achterkant-van-een-bierviltje, maar het illustreert wel de schaal van verdere verliezen die verwacht kunnen worden voor het Britse pond in het geval van een no-deal Brexit.