Invesco: Renteverlaging 0,5% stap te ver

Invesco: Renteverlaging 0,5% stap te ver

Inflatie Rente China Monetair beleid Verenigde Staten Handelsconflict Fed
Rente (01)

De Fed zal de rente later deze maand met 25 basispunten verlagen, en niet met 50 basispunten waar sommige marktpartijen op aandringen. Dat verwacht Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist bij vermogensbeheerder Invesco.

Volgens Hooper is een verlaging met een half procentpunt niet passend voor een economie die zo gezond is als de Amerikaanse. ‘Ik verwacht niet dat het gaat gebeuren en denk ook niet dat zou moeten gebeuren. Ik zou zelfs liever een verlaging met 12,5 basispunten zien dan een met 50 basispunten.’

De laatstgenoemde stap zou namelijk voor onrust zorgen, denkt Hooper, vooral ook omdat de Fed een mogelijke renteverlaging zelf als preventief omschrijft. Daarnaast wil de centrale bank ruimte houden om de rente te verlagen als er zich weer een echte crisis aandient – het arsenaal is nu al beperkt vergeleken met dat tijdens de Grote Financiële Crisis. Alle seinen wijzen op een verlaging met 25 basispunten, concludeert Hooper. ‘Dat is wat beleggers nodig hebben, al is het niet noodzakelijkerwijs ook wat ze willen.’

Voor een beperkte renteverlaging zijn volgens Hooper enkele ‘overtuigende’ argumenten aan te voeren:

•Het Amerikaans-Chinese handelsconflict is een serieus risico voor de wereldeconomie. Een renteverlaging kan een preventieve stap zijn om de Amerikaanse economie te beschermen.

•Het neutrale renteniveau (waarop monetair beleid niet verruimend of verkrappend werkt) ligt lager dan vroeger gedacht, waardoor de deur openstaat voor een verlaging zonder dat macrodata daar direct aanleiding voor geven.

•De inflatie is al te lang te laag. Fed-voorzitter Powell wees er eerder op dat de relatie tussen werkloosheid en inflatie zwak is geworden. De Fed zou het inflatiedoel kunnen verhogen, wat eveneens de mogelijkheid biedt voor extra renteverlagingen.

•Volgens Powell is er geen bewijs voor een overspannen arbeidsmarkt.