Amundi: Hedgefondsen in Europa blijven achter, groei voor private equity

Amundi: Hedgefondsen in Europa blijven achter, groei voor private equity

Europa.jpg

Binnen de Europese markt voor alternatieve beleggingen (met een beheerd vermogen van ruim €1600 miljard in 2018) blijven hedgefondsen marktleider met een beheerd vermogen van €570 miljard in het vierde kwartaal van 2018. De trend voor deze categorie is echter negatief: eind 2017 hadden deze fondsen in Europa nog €625 miljard onder beheer. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport Alternatives in Europe, opgesteld door Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi in samenwerking met dataleverancier Preqin.

Daarmee ontlopen private equity en hedgefondsen elkaar niet veel meer qua omvang, aangezien private equity (inclusief venture capital) medio 2018 bijna €560 miljard beheerde. Datzelfde jaar was een recordjaar met transacties ter waarde van €374 miljard. In de eerste helft van 2018 groeide de Europese private equity-portefeuille met 8%.

Infrastructuur is qua beheerd vermogen nummer drie op de Europese markt voor alternatieve beleggingen, waar Amerikaanse partijen met een marktaandeel van 48% een dominante rol spelen. De groei van ‘alternative assets’ in Europa is sterk: van €1.332 miljard eind 2015 naar €1.620 miljard medio vorig jaar. Private equity heeft de grootste bijdrage aan deze groei geleverd met een toename van meer dan €100 miljard in diezelfde periode, een sprong van 25%. De in Europa actieve hedgefondsen kwamen in hetzelfde tijdvak niet verder dan een plus van 6%. Infrastructuur is relatief gezien de grootste groeier: van minder dan €100 miljard eind 2015 naar €161 miljard vorig jaar.

Nederland wordt door Amundi de leidende infrastructuurmarkt genoemd. Van de €36 miljard aan alternatieve beleggingen in Nederland zijn er €6,2 miljard voor rekening van deze deelmarkt.

De Europese markt voor alternatieve beleggingen omvat naast private equity, hedgefondsen en infrastructuur ook vastgoed, private debt en natuurlijke hulpbronnen. De vergelijkbare markt in Noord-Amerika is met ruim €5200 miljard ruim drie keer zo groot. Azië is nummer drie met €966 miljard.