Monex: Euro(zone) mogelijk kind van de rekening bij handelsovereenkomst China-VS

Monex: Euro(zone) mogelijk kind van de rekening bij handelsovereenkomst China-VS

Bart Hordijk - Monex Europe.jpg

Hieronder volgt een commentaar van Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, op de mogelijke handelsovereenkomst tussen China en de VS, waarbij de eurozone wel eens tussen de wal en het schip kan raken.

China en de VS leken afgelopen weekend dichterbij een handelsovereenkomst te zijn gekomen, waarbij de Amerikanen de tarieven terugdraaien en de Chinezen in ruil hiervoor meer Amerikaanse goederen zullen kopen. Dat lijkt goed nieuws voor de eurozone,  aangezien vooral de op export gerichte maakindustrie flink te lijden had onder de immer dreigende handelsoorlog. Er zitten echter nog wel flink wat adders onder het gras, waardoor het zomaar zo kan zijn dat zelfs het oplossen van de Chinees-Amerikaanse handelsspanningen ertoe kan lijden dat de vooruitzichten voor de eurozone verslechteren.

Ten eerste exporteren de Europeanen en Amerikanen goederen en diensten naar de Aziatische reus die qua categorie voor twee derde overeenkomen. Omdat China zijn geld maar een keer kan uitgeven, betekent de aankoop van Amerikaanse goederen dat er minder Europese goederen kunnen worden ingekocht. Omdat China de belangrijkste handelspartner is voor de eurozone waar 10% van de geëxporteerde diensten en 19% van de geëxporteerde goederen naartoe gaan, kan dit met name exporteconomieën zoals Nederland, Duitsland en Italië veel pijn doen.

Wat wellicht nog een groter risico is voor de economie van de eurozone is dat nadat de handelsoorlog met de Aziatische reus in slaap is gesust, President Trump zijn pijlen op de eurozone kan gaan richten. Dit omdat het Europese handelsoverschot met de Amerikanen groter is dan dat van de Chinezen en de EU minder hard kan terugslaan. Dit laatste omdat het handelsblok meer verdeeld zou zijn en omdat het momenteel door een fase van trage groei gaat, waardoor er minder buffer is om een klap op te vangen van een escalerende handelsoorlog met de Amerikanen.

Ten slotte kan een van de meest positieve scenario’s voor de eurozone van tafel geveegd worden, namelijk Europa als lachende derde. Mochten China en de VS er namelijk niet uitkomen, dan zouden zij allebei hun handelsstromen moeten verplaatsen naar een derde handelspartner, waarbij de Europeanen met open armen klaar zouden staan om de Amerikanen en Chinezen te ontvangen. Met elke stap dichterbij een Chinees-Amerikaans akkoord wordt de kans op dit “eind goed, al goed”-scenario steeds kleiner.

“Pas op met wat je wenst” kan wel eens hard bij de eurozone terugkomen, omdat het gehoopte einde van het handelsconflict tussen China en de VS misschien wel grotere problemen met zich meebrengt dan eerst voorzien. De euro kan hierdoor wel eens het kind van de rekening worden van dit nieuwe “handelsoptimisme”.

 Grafiek 1: De oplaaiende handelsoorlog was een van de redenen waarom de euro afzwakte tegenover de Amerikaanse dollar sinds midden-april 2018.

Monex: Euro(zone) mogelijk kind van de rekening bij handelsovereenkomst China-VS