Pimco: Grens defensief/cyclisch vervaagt voor obligatiebeleggers

Pimco: Grens defensief/cyclisch vervaagt voor obligatiebeleggers

Obligaties
pimco-grens-defensiefcyclisch-vervaagt-voor-obligatiebeleggers_1_vhp4mM.jpg

De grenzen tussen defensieve en cyclische bedrijven vervagen voor obligatiebeleggers steeds meer, stellen de specialisten van vermogensbeheerder Pimco vast. Wat een defensieve belegging lijkt vanuit het perspectief van een aandelenbelegger, kan voor vastrentende waarden juist meer risico inhouden. In deze fase van de beleggingscyclus moeten obligatiebeleggers daarom zeer selectief zijn, aldus Pimco.

Producenten van niet-cyclische consumentengoederen gelden voor aandeelhouders bijvoorbeeld als defensief. Maar in 2018 was er geen enkele andere sector die zoveel afwaarderingen van A- naar BBB (de laagste kwaliteit investment grade) voor de kiezen kreeg. De reden daarvoor is dat veel fusies en overnames met geleend geld zijn gefinancierd, hetgeen resulteerde in zwakkere balansen.

Andere defensieve waarden hebben ‘fundamentele veranderingen’ ondergaan, aldus Pimco. Dan gaat het onder meer om consumentengoederen waar de consumentenvoorkeuren en koopgewoonten sterk veranderen. Ook daar neemt de kredietkwaliteit af: het aantal afwaarderingen ligt beduidend hoger dan het aantal ‘upgrades’.

Dat wil niet automatisch zeggen dat defensieve waarden zoals voedselproducenten en gezondheids- en telecombedrijven daarmee een slechte belegging worden voor obligatiebeleggers. Juist deze bedrijven hebben in periodes van lage of geen economische groei de mogelijkheid om schulden af te bouwen door het verkopen van onderdelen tegen relatief gunstige prijzen. Cyclische bedrijven, zoals autoproducenten of energiebedrijven, hebben dan minder mogelijkheden. Bovendien hebben defensieve bedrijven vaak de keuze om dividenden af te bouwen en zo de schulden te verlagen. 

Nu de kans op een recessie toeneemt is het minder effectief om terug te vallen op het traditionele onderscheid tussen defensief en cyclisch, stelt Pimco vast. ‘Een brede blootstelling aan defensieve sectoren kan aandelenbeleggers het komende jaar helpen, maar bij bedrijfsobligaties wordt een zorgvuldige selectie cruciaal.’