Robeco: Beleggingsfactoren presteren al ruim 200 jaar

Robeco: Beleggingsfactoren presteren al ruim 200 jaar

robeco-beleggingsfactoren-presteren-al-ruim-200-jaar_1_vJwZzf.jpg

De factoren momentum, value, carry en seizoen leveren beleggers al sinds het jaar 1800 voordelen op, ongeacht de omstandigheden. Ze blijven robuust onder diverse omstandigheden: van bullmarkten tot bearmarkten, van recessies tot economische groei, en van crises tot periodes van bloei en welvaart.

Bovendien werken bovenstaande factoren in alle belangrijke beleggingscategorieën (aandelenindices, staatsobligaties, valuta’s en grondstoffen). Dat blijkt uit onderzoek van Guido Baltussen, Laurens Swinkels en Pim van Vliet van het quant-team van vermogensbeheerder Robeco. Ze hebben ruim twee eeuwen aan internationale marktgegevens geanalyseerd van vele historische bronnen.

De resultaten nemen de zorgen over p-hacking weg, aldus Robeco. Bij p-hacking nemen onderzoekers alleen de beste historische performance mee in hun rapportage. Bovenstaande onderzoekers namen nog niet-gebruikte historische data mee. Een dataset die zo’n lange periode beslaat, neemt de verschillende fasen van de economische cyclus en economische crises mee.

Daardoor kan ook de gevoeligheid van factorpremies voor verschillende omstandigheden op de financiële markten en in de macro-economische omgevingen worden beoordeeld. Daarnaast ontdekten ze dat bovenstaande factoren over het algemeen goed samengaan en dus zeer geschikt zijn om spreiding aan te brengen in een portefeuille. Ze hebben ook gekeken naar het neerwaartse risico van een crash als een mogelijke verklaring voor deze factorpremies, maar daar was praktisch geen bewijs voor te vinden.

De Robeco-onderzoekers toonden een laagrisico-effect aan op de aandelenmarkt, maar niet op de andere markten. Al met al komen de auteurs met overtuigend empirisch bewijs dat de meeste factorpremies werken in alle belangrijke beleggingscategorieën, economisch robuust zijn en bestendig blijken door de jaren heen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat ze het resultaat zijn van datamining, wat de veronderstelling ondersteunt dat ze ook in de toekomst blijven bestaan.