Marcel Zuidam CEO Nationale-Nederlanden Bank

Marcel Zuidam CEO Nationale-Nederlanden Bank

Marcel-11-07-17-711.jpg

Ingenieursadviesbureau Sweco heeft de opdracht verworven om in Kigali, de hoofdstad van Rwanda, een volledig nieuw duurzaam woon-en werkdistrict te ontwerpen en ontwikkelen. Voor deze opdracht werken Nederlandse ingenieurs van Sweco samen met collega's uit Duitsland en Zweden.

De ontwikkeling van de nieuwe wijk ‘Kinyinya Hill’ in Kigali is onderdeel van de strategie van de Rwandese regering voor de ontwikkeling van duurzame, energiezuinige en klimaatvriendelijke leefruimten voor midden- en lage inkomens. Het met dit doel opgerichte National Climate and Environment Fund  van Rwanda (FONERWA) heeft Sweco nu de opdracht gegeven om de masterplanning voor de wijk te realiseren.

De nieuwe wijk zal volledig vanaf de grond worden opgebouwd. Als een groene oase moet ‘Kinyinya Hill’ voldoen aan alle moderne duurzaamheidsstandaarden en een voorbeeldfunctie vervullen. De wijk zal een mix zijn van residentieel, commercieel en industrieel gebruik, en ook sociale, medische, educatieve en recreatieve instellingen krijgen er een plek.

De ontwikkeling van de nieuwe wijk bestaat uit drie fasen. In de eerste fase van het project zal Sweco een haalbaarheidsstudie uitvoeren en een uitvoeringskader opstellen. In de tweede fase schrijft Sweco, namens FONERWA, een internationale stedenbouwkundige en architectonische ontwerpwedstrijd uit. In de derde fase verwacht Sweco toezicht te houden op de engineering en realisatie van de stedelijke ontwikkeling, wat naar verwachting wordt afgerond in 2020.

Kennis uit Nederland, Duitsland en Zweden

Voor deze uitdaging werken Sweco deskundigen uit Nederland, Duitsland en Zweden samen. Sweco Duitsland is lead consultant, terwijl de Nederlandse en Zweedse specialisten hun professionele expertise in duurzame stedelijke ontwikkeling inbrengen. Het project wordt gefinancierd binnen de Duitse bilaterale ontwikkelingssamenwerking (door KfW) en de Green Climate Fund.