Jupiter: Wat zijn macro-economische trends van 2019?

Jupiter: Wat zijn macro-economische trends van 2019?

jupiter-wat-zijn-macro-economische-trends-van-2019_1_zjNK7r.jpg

Drie fondsbeheerders van Jupiter Asset Management, James Clunie, Guy de Blonay en Dan Carter buigen zich over de vraag wat de macro-economische trends in 2019 zijn.

Drie fondsbeheerders van Jupiter Asset Management, James Clunie, Guy de Blonay en Dan Carter buigen zich over de vraag wat de macro-economische trends in 2019 zijn.

Fed kijkt gelukkig breder dan VS

De grootste zorgen had Guy de Blonay, beheerder van het Jupiter Global Financials Fund, bij de renteverhogingen van de Fed. Zou de Amerikaanse centrale bank zijn hand niet overspelen? Maar hij heeft zijn mening ondertussen bijgesteld. De Fed volgt onder James Powell een op de VS gefocust beleid, terwijl in het verleden er meer oog was voor de effecten op de wereldeconomie. De vier renteverhogingen hebben hun uitwerking niet gemist. Een verkoopgolf ging over de wereldwijde aandelenmarkten, opkomende markten werden geraakt. Ondertussen laat de Fed een ander geluid horen, dat de neveneffecten van het beleid ook de aandacht hebben. Daarom denkt De Blonay dat de centrale bank de druk op de wereldeconomie niet zal negeren en het aantal renteverhogingen zal beperken tot nog een in 2018 een twee in 2019. Als de Fed echter meer focust op de binnenlandse economie en bezorgd blijft over inflatie en de krappe arbeidsmarkt, dan kan ten koste van de wereldeconomie een agressiever rentebeleid worden gevoerd.

Japan heeft stappen gezet

De outlook van Japan wordt volgens Dan Carter, beheerder van het Jupiter Japan Select Fund, grotendeels bepaald door de recente maatregelen die het land heeft doorgevoerd. Hij wijst daarbij op de schuldafbouw die is doorgevoerd. Japanse bedrijven hebben minder schuld op hun balans staan dan bij het begin van de crisis. Daarnaast is de winstgevendheid fors opgevoerd ten opzichte van tien jaar geleden. Een terugval in de winst zal daarom niet meer zo diep zijn als eerder. Ook is er meer aandacht voor governance. De kiem ligt er voor beter ondernemerschap en bestuur. Een belangrijke factor, die vaak over het hoofd wordt gezien, is de verbetering in de handelsrelatie met China. Een normalisatie van de betrekkingen en toename van de handel tussen beide landen, kan de impact van een groeivertraging in de wereldeconomie verzachten.

Rotatie gewenst

Het is zeker geen wishful thinking bij James Clunie, beheerder van Jupiter Global Absolute Return Fund. Alsof hij zit te hopen op gunstige scenario’s. Maar het zou het fonds wel goed uitkomen als er een rotatie van groei- naar waardeaandelen optreedt, van Amerikaanse aandelen naar andere markten en een daling van de aandelenmarkten. Want de waarderingen van zowel groei-, als Amerikaanse aandelen zijn hoog vergeleken met de rest van de wereld. Met interesse kijkt Clunie naar wat er gaat gebeuren.