Sprekers bij Pensioenfondsevent 'Klimaatverandering, Klimaatrisico's en Transitierisico's'

Pensioenfondsevent 'Klimaatverandering, Klimaatrisico's en Transitierisico's'

  1. Alfred Slager

    Alfred Slager

    Professor, TIAS School for Business and Society, Bestuurder, SPH, Adviseur, diverse pensioenfondsen

    Prof.dr. Alfred Slager RBA is Hoogleraar Pension Fund Management aan TIAS School for Business and Society, Tilburg University. Hij is verder Bestuurslid bij SPH, het beroepspensioenfonds voor huisartsen, lid van een aantal beleggingscommissies van pensioenfondsen, en lid van de monitoringcommissie van het IMVB Convenant. Hij heeft uitgebreide ervaring bij pensioenfondsen en vermogensbeheerders als portfoliomanager, researcher, strategisch adviseur en CIO beleggingen. Hij helpt graag besturen met uitdagende vragen op het snijvlak van governance, beleggingen en balansmanagement, om zo beter te presteren als langetermijnbelegger. Hij publiceert hier regelmatig over in boeken en artikelen.
  2. Fred Wouters

    Fred Wouters

    Senior Investment Manager

    Fred Wouters is Senior Beleggingsspecialist en ESG Officer bij Pensioenfonds UWV. Sinds juli 2021 is hij daarnaast Lid van de Raad van Toezicht van Bedrijfstakpensioenfonds Mode Interieur Tapijt & Textiel (MITT). Voorheen was Wouters werkzaam als Portfolio Manager bij Kempen Capital Management en DNB Asset Management. Wouters studeerde cum laude af in Economie en Finance aan de Universiteit van Amsterdam en is CFA Charterholder.
  3. Hartwig Liersch

    Hartwig Liersch

    Pensioenfondsbestuurder, CIO, Pensioenfonds Metaal en Techniek

    Hartwig Liersch is Directeur Beleggingen van PMT sinds oktober 2017. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en begon zijn loopbaan bij de afdeling Balansmanagement van ING Bank. Liersch studeerde financiële economie en econometrie aan de Universiteit Münster en Universiteit Würzburg in Duitsland. Kort na zijn studie verhuisde hij naar Nederland. Van april 2010 tot oktober 2017 was Liersch Manager Risicomanagement bij PMT.
  4. Jane Ambachtsheer

    Jane Ambachtsheer

    Sustainability Executive, BNP Paribas

    Jane Ambachtsheer is Sustainability Executive bij BNP Paribas. Ze zit in de raad van bestuur van BNP Paribas Asset Management Frankrijk en is lid van het Investment Committee en het Business Management Committee van de vermogensbeheerder. Daarvoor werkte ze 18 jaar bij Mercer, waar ze Partner en Oprichter was van de onderneming op het gebied van verantwoord beleggen. Ambachtsheer is lid van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) en een Adjunct-Hoogleraar aan de Universiteit van Toronto. In 2020 werd ze door Environmental Finance uitgeroepen tot Investment Leader of the Year.
  5. Marcel Andringa

    Marcel Andringa

    Uitvoerend Bestuurder Balans- en Vermogensbeheer, Pensioenfonds Metalelektro (PME)

    Marcel Andringa is Uitvoerend Bestuurder Balans- en vermogensbeheer bij Pensioenfonds Metalektro (PME). Samen met twee andere uitvoerende bestuurders is hij verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het fonds. Andringa is sinds medio 2014 werkzaam bij PME. Daarvoor werkte hij als Controller bij Fortis Investments en bekleedde hij diverse functies bij SPF Beheer, het meest recent als directeur Vermogensbeheer. Andringa studeerde Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  6. Michael Viehs

    Michael Viehs

    Head of ESG Integration, Federated Hermes

    Michael Viehs is Head of ESG Integration bij Federated Hermes voor alle public market equity and credit funds die vanuit Londen worden beheerd. Hij trad in 2015 in dienst bij de internationale tak van Federated Hermes, aanvankelijk als onderdeel van EOS, en stapte in 2018 over naar het Responsibility Office. Daarvoor was hij Research Director aan de Smith School of Enterprise and the Environment van de Universiteit van Oxford. Viehs is co-auteur van 'From the Stockholder to the Stakeholder - How Sustainability Can Drive Financial Outperformance. Hij heeft een BSc, MSc en PhD van de Universiteit Maastricht, School of Business and Economics.
  7. Piet Eichholtz

    Piet Eichholtz

    Professor Real Estate & Finance, Universiteit Maastricht

    Piet Eichholtz is Professor in Real Estate & Finance aan de Universiteit Maastricht. Eichholtz heeft meer dan 150 academische publicaties op zijn naam, vooral over (internationaal) beleggen, duurzaamheid en woningmarkten. Hij heeft praktische ervaring opgedaan met posities bij het ABP en bij NIB Capital, en was mede-oprichter van Global Property Research (1996), Finance Ideas (2004) en GRESB (2011). Eichholtz is lid van de beleggingscommissies van het Bedrijfspensioenfonds voor de Bouw, de Elisabeth Strouven Stichting, en het BPD woningfonds.
  8. Robin Schouten

    Robin Schouten

    Executive Director Fiduciary Management, Kempen

    Robin Schouten, Executive Director Fiduciary Management in Kempen's institutional team, is responsible for portfolio construction and ESG for Kempen's institutional fiduciary clients. Together with Kempen clients, he started the Global Impact Pool, which is an innovative investment solution to solve social problems through sustainable investments in private markets. Schouten joined Kempen in November 2010. Prior to that, he worked for over three years as an investment consultant at Taler Investment Consulting. Schouten holds a Master of Science in Business from Erasmus University in Rotterdam, specializing in Financial Management, and is a CFA Charterholder.
  9. Ruud Hadders

    Ruud Hadders

    Responsible Investment Officer, ACTIAM

    Ruud Hadders is sinds april 2018 in dienst bij ACTIAM als Responsible Investment Officer. In zijn functie is hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van duurzaam beleggingsbeleid. Voordat Hadders bij ACTIAM kwam, werkte hij als Management Consultant voor IG&H Consulting aan strategische vraagstukken in de financiële sector. Hadders is afgestudeerd in Internationale Betrekkingen en Internationale Politieke Economie aan de Universiteit van Groningen, het Monterrey Institute of Technology en de State University of New York.
  10. Vicky van Heck

    Vicky van Heck

    ESG Adviseur

    Mark Leeijen is sinds 2013 werkzaam bij Achmea Investment Management als Fiduciair Adviseur. In die rol adviseert hij pensioenfondsen op het gebied van asset allocatie, portfolioconstructie en -management, investment strategy en risicomanagement. Daarvoor werkte hij als Consultant Investment Solutions bij Aegon Asset Management. Leeijen heeft een Masters Degree in Economics en Finance aan de Universiteit van Tilburg, is DSI-gecertificeerd en is CFA charterholder.
  11. Xander Urbach

    Xander Urbach

    Adviseur Verantwoord Beleggen

    Xander Urbach is Senior Project Manager Responsible Investment bij VBDO. Hij is projectleider van de VBDO benchmarks Verantwoord Beleggen voor Pensioenfondsen en de Tax Transparency Benchmark. Urbach is afgestudeerd in Politicologie en Environment and Resource Management.