Marc van Voorst tot Voorst: Oproep aan de formatietafel

Marc van Voorst tot Voorst: Oproep aan de formatietafel

Politiek
Marc van Voorst tot Voorst (foto archief NVP) 980x600.jpg

Door Marc van Voorst tot Voorst, Plaatsvervangend Directeur van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) 

We moeten beter zorgen voor ons investeringsklimaat, voor het Nederlandse startup en scale-up ecosysteem en voor een gelijk speelveld binnen de EU. Uitlatingen over investeerders zouden meer gebaseerd moeten worden op feiten, cijfers en onderzoeken. Dat is de oproep van de NVP aan informateur Ronald Plasterk, die met de PVV, VVD, NSC en BBB in gesprek is over het vormen van een nieuw kabinet.

Waarom? Sinds 2007 is er door private equity en venture capital circa € 77 miljard aan eigen vermogen geïnvesteerd in Nederland. Op dit moment hebben circa 2.100 bedrijven in Nederland een private equity of venture capital fonds als aandeelhouder, waar 590.000 mensen werken (10% van de private werkgelegenheid). Hiermee zijn private equity investeerders een onmisbare bron van kapitaal voor het MKB en zijn venture capital investeerders belangrijke financiers van startups en scale-ups.

Participatiemaatschappijen zijn katalysatoren van innovatie, verandering en vooruitgang en vervullen daardoor een essentiële rol in de huidige maatschappelijke transities (energietransitie, eiwittransitie, verandering in de zorg et cetera). De bedrijven in portefeuille van participatiemaatschappijen groeien bovengemiddeld, zowel wat betreft omzet als wat betreft banen. Tenslotte leveren participatiemaatschappijen een structureel goed rendement aan beleggers zoals pensioenfondsen. Zij zijn deel van de oplossing. Of zoals professor Arnoud Boot zei: ‘Nederland is beter af met private equity en venture capital.’

Investeringsklimaat

Een goed en competitief investeringsklimaat is cruciaal. Geld moet worden verdiend alvorens het kan worden uitgegeven. Een goed investeringsklimaat stimuleert investeerders om kapitaal in de economie te pompen. Dit leidt tot groei, banencreatie, gezonde concurrentie en technologische vooruitgang. Een florerende economie levert de schatkist belastinginkomsten op en leidt tot een stijging van de algehele welvaart van Nederland. Iedereen profiteert. Daarom moet ‘goldplating’ van Europese wet- en regelgeving worden voorkomen, moet Nederland binnen de EU competitief zijn, en moet er rust en voorspelbaarheid worden gecreëerd in de fiscale infrastructuur van Nederland. Tot slot moet de 30%-regeling voor expats behouden blijven.

Start-up en scale-up ecosystem

Het startup en scale-up ecosysteem moet worden versterkt en uitgebreid. Startups en scale-ups dragen bij aan innovatie en ondernemerschap en creëren de technologieën van morgen. Hiervoor hebben deze bedrijven eigen vermogen van venture capital fondsen nodig. Kapitaal dat in Nederland soms onvoldoende voorhanden is.

Nederland verkeert in de unieke positie dat het land een groot pensioenvermogen heeft. De pensioenfondsen beleggen over de hele wereld, maar nog relatief weinig in Nederlandse venture capital fondsen. Daarom moeten pensioenfondsen worden verleid om meer te beleggen in Nederlandse venture capital fondsen. Hierbij moet worden ingezet op het versterken van de bestaande fondsinfrastructuur. Zo worden Nederlandse startups en scale-ups minder afhankelijk van buitenlands geld en is het waarschijnlijker dat zij in Nederland blijven. Zo kunnen Nederlandse waarden en ideeën, bijvoorbeeld als het gaat om cultuur, mensenrechten, dataprivacy en autonomie, onderdeel zijn en blijven bij het vormgeven van onze startups en scale-ups.

Gelijk speelveld EU

Een gelijk speelveld binnen de EU is belangrijk. Dit leidt ertoe dat bedrijven en landen binnen de EU eerlijke kansen krijgen om te concurreren. Het draagt bij aan een gezonde en gelijkwaardige economie voor iedereen. Het minimaliseert oneerlijke voordelen en bevordert eerlijke handel, economische groei en stabiliteit binnen de Europese markt. Dit trekt investeerders en bedrijven aan. Zo is de EU beter geëquipeerd de concurrentie aan te gaan met Azië en de Verenigde Staten.

Een gelijk speelveld kan worden gecreëerd door de kapitaalmarktunie te verbeteren en de duurzaamheidswetgeving behapbaar en globaal competitief te laten zijn. Ook moet een goede Europese reactie worden opgetuigd wat betreft de Inflation Reduction Act (IRA) in de VS. De IRA kan er namelijk toe leiden dat de export naar de VS stokt of dat startups wegtrekken naar de VS. Tot slot werkt de lappendeken aan foreign direct investment regimes in de EU contraproductief.

Feiten, cijfers en onderzoeken

Tot slot, baseer uitlatingen over het bedrijfsleven en investeerders op feiten, cijfers en onderzoeken. De toon in het debat is te vaak gebaseerd op onderbuikgevoel. Dat schaad het investeringsklimaat. Breng nuance in het debat.

Door bovenstaande vier punten mee te nemen in het formatieproces blijft Nederland een aantrekkelijk land voor bedrijven en investeerders. Dit is goed voor startups, scale-ups, het MKB en daarmee voor de BV Nederland.