Lloyd McAllister: ESG, risicobeheer of groene zeepbel?

Lloyd McAllister: ESG, risicobeheer of groene zeepbel?

ESG
Lloyd McAllister (photo archive Carmignac) 980x600.jpg

Het is verbazingwekkend hoe de VS zich in allerlei politieke bochten wringt inzake de rol van ESG bij beleggen.

Door Lloyd McAllister, Head of Sustainable Investment, Carmignac, geschreven op persoonlijke titel

Een evoluerend regelgevingslandschap en een lage klant- of werknemerstevredenheid zijn financieel belangrijke factoren om mee te wegen in ieder beleggingsproces dat gericht is op het begrijpen van risico’s. Ondanks alle media- en politieke ruis rond het besluit van het Amerikaanse Department of Labour om de eerder ingevoerde barrières voor het meewegen van ESG-factoren bij beleggingen terug te draaien, is altijd al in de wetgeving van zowel Donald Trump als Joe Biden duidelijk geweest dat élke factor kan worden meegenomen bij een investering, zolang die relevant is voor de risico- en rendementsanalyse.[1]

De meeste verwarring in de pers en in debatten tussen politici lijkt voort te komen uit het feit dat ethisch, duurzaam en impactbeleggen en ESG-integratie niet onderling van elkaar gescheiden worden. Natuurlijk kunnen er verschillende ideeën zijn over de mate waarin een ESG-kwestie financieel materieel is. Waar het echter troebel wordt, is wanneer de beleggingsaanpak zich niet alleen richt op het gebruik van ESG-informatie om meer inzicht te krijgen in het risico en rendement, maar ook om significante schade te voorkomen of om extra exposure te krijgen naar bedrijven met een positieve impact, bijvoorbeeld in sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg of schone energie. Dit kan gepaard gaan met financiële risico’s of kansen, maar kan ook al in de prijs zijn verwerkt of gewoon een stilistische beleggingswens van de eindklant zijn.

Een gedetailleerde wereldwijde studie heeft geconcludeerd dat 82% van de vermogensbeheerders ESG-informatie gebruikt in hun beleggingsproces en dat de meerderheid dit doet omdat ze geloven dat die informatie een drijvende kracht is achter beleggingsprestaties of een klantbehoefte.[2] De massale integratie van ESG-criteria binnen het vermogensbeheer wekt bezorgdheid, namelijk dat ESG als concept groene bubbels in de waarderingen veroorzaakt, met name als ESG-geld wordt geconcentreerd in een beperkt aantal als duurzaam beschouwde assets.

De resultaten van een analyse van koerswinstverhoudingen en koers-boekwaardeverhoudingen geven echter aan dat bedrijven die middelmatig scoren op ESG, het hoogst worden geprijsd, met lagere koersen voor bedrijven die hoog danwel laag scoren op ESG-gebied en voor schone technologiebedrijven.

Deze uiteenlopende waarderingen doen vermoeden dat er geen systematische groene bubbel bestaat. De huidige regels zijn zó breed geformuleerd en de behoeften van klanten op het gebied van ESG zijn zó gevarieerd, dat er op dit moment niet genoeg focus lijkt te zijn om een bubbel te creëren.

Maar de bezorgdheid hieromtrent is terecht en daarom de moeite waard om voortdurend in het oog te houden.

 

[1] https://corpgov.law.harvard.edu/2023/02/02/esg-investing-after-the-dol-rule-on-prudence-and-loyalty-in-selecting-plan-investments-and-exercising-shareholder-rights/

[2] Why and How Investors use ESG information: Evidence from a Global Survey by Amel-Zadeh and George Serafeim; Financial Analysis Journal (2018)

 

Publicitaire mededeling

Dit document vormt geen inschrijvingsaanbod, noch een beleggingsadvies. Dit document wordt u uitsluitend ter informatie verstrekt.

CARMIGNAC GESTION – 24, place Vendôme – F-75001 Parijs – Tel.: (+33) 01 42 86 53 35 Door de AMF goedgekeurde maatschappij voor portefeuillebeheer. Franse naamloze vennootschap met een vermogen van EUR 13,500,000 – HR Parijs B 349 501 676 – CARMIGNAC GESTION Luxembourg, City Link, 7 rue de la Chapelle, L-1325 Luxemburg – Tel.: (+352) 46 70 60 1 - Dochteronderneming van Carmignac Gestion. Door de CSSF goedgekeurde beheermaatschappij van beleggingsfondsen. Naamloze vennootschap met een vermogen van EUR 23.000.000 - HR Luxemburg B67549.