Bob Homan: Artificial Warren Buffet, anyone?

Bob Homan: Artificial Warren Buffet, anyone?

Kunstmatige intelligentie Technologie
Bob Homan (Cor Salverius Fotografie) 980x600

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

Als actieve beleggers zijn we gek op artificiële intelligentie. Zolang het maar niet onze banen inpikt.

Laat ik het maar weer eens over artificiële intelligentie (AI) hebben. Deze keer niet over de gevolgen op macro-economisch of portefeuille-niveau, maar – welja – over de gevolgen op micro-economisch niveau: wat betekent AI eigenlijk voor míjn baan? Bestaat de actieve belegger nog over tien jaar? Of is het werk dan al lang en breed overgenomen door AI-toepassingen? Valide vragen voor leden van onze beroepsgroep.

Want wat is de aard van het werk? Op het eerste gezicht denken beleggers rechtlijnig, volgens vaste patronen. In welke mate groeit de economie? Hoe ontwikkelen de bedrijfswinsten zich? Wat doet de rente? Wat zijn de waarderingen? Die zaken zijn te vatten door met gezond verstand naar de markt te kijken. En juist dat ‘gezond verstand’ impliceert dat er een set van simpele, rigide regels is, die met weinig fantasie overgelaten kan worden aan een computer.

Toch ben ik niet al te bang voor het verlies van mijn baan. En wel hierom: in de wereld doen zich voortdurend totaal onverwachte gebeurtenissen voor die financiële markten beïnvloeden. De reactie van die markten is niet zelden anti-intuïtief, of lijkt zelfs compleet tegen het gezond verstand in te gaan. Daar begrijpt AI helemaal niks van.

Natuurlijk is het altijd goed om de zaken met verstand te benaderen, zelfs als een marktreactie inderdaad nergens op slaat. Want niet alles is wat het lijkt. Sommige zaken lenen zich voor dieper onderzoek. En soms moet je ook gewoon op je gevoel vertrouwen. Zo kocht Warren Buffet uit pure recalcitrantie alle aandelen Berkshire Hathaway omdat hij voor zijn gevoel werd belazerd toen hij er juist vanaf wilde. De rest is geschiedenis.

Het lijkt me sterk dat AI tot eenzelfde, onconventionele uitkomst zou zijn gekomen. Net zomin geloof ik dat AI het beursjaar 2023 goed ingeschat had, met stijgende rentes en tóch de grote groeiaandelen die de markt dragen. Nota bene met de productiviteitsbelofte van AI. Of vertrouw ik nu toch weer te veel op mijn gezonde verstand?