San Lie: Kom op met die duurzame data!

San Lie: Kom op met die duurzame data!

ESG
San Lie-ASN Bank-980x600.jpg

Door San Lie, Directeur van ASN Impact Investors

Wil je dat de wereld vooruitgang boekt, dan moet je ook weten in welke richting. Daarvoor is de beschikbaarheid van data rond milieu- en sociale impact een absolute voorwaarde. Meten is immers weten. De jongste publicatieverplichting vanuit Brussel maakt dat nog eens goed duidelijk.

En weer kregen we er een afkorting bij uit Brussel: PAI, wat staat voor Principal Adverse Impact. Het gaat om ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren die vermogensbeheerders en andere marktpartijen voortaan jaarlijks moeten publiceren. Het leidt tot een tabel met indicatoren rond milieu- en sociale thema's.

Vooral negatieve impact

Hoeveel negatieve impact realiseer je? Hoeveel schade brengen je activiteiten als belegger – in ons geval onze duurzame fondsen – toe aan milieu en maatschappij? Hoeveel waterverbruik gaat ermee gepaard? Hoe zit het met de diversiteit aan de top van de ondernemingen waarin je bent belegd?

De eerste PAI-tabel die we vorige week publiceerden – op fondshuisniveau – oogt als een lange opsomming van alle negatieve impact die je maar kunt hebben als belegger. Voor de positieve impact die je als belegger realiseert, is in het document geen plaats. Daar zijn weer andere rapportages voor. In onze jaarverslagen over 2022 rapporteerden we overigens al de PAI-tabellen per fonds.

Het is een volgende stap naar transparantie die we te danken hebben aan de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Openheid over impact biedt klanten houvast bij het maken van de beste keuze.

Veel data nog afwezig

De PAI-tabel maakt meteen ook duidelijk dat er na deze stap nog vele zullen moeten volgen. Want om glashelder te maken hoe je scoort op de uitstoot van broeikasgassen of waterrecycling, moet je beschikken over een massa data over alle onderliggende activiteiten.

Wat dat betreft bleef mijn oog steeds hangen bij de kolom 'datadekking': over welk percentage van de bedrijven hebben onze dataleveranciers en wijzelf de cijfers paraat wat betreft de indicatoren? Bij de CO2-uitstoot van grote beursgenoteerde bedrijven zit het met die dekking wel goed. Maar bij de emissies in water zijn van slechts van een beperkt deel van de ondernemingen data voorhanden. Ook van veel andere indicatoren ontbreken nog data. En van kleinere bedrijven en projecten kunt u zich voorstellen dat ze nog worstelen met hun duurzaamheidsrapportages.

Data is werk in uitvoering. Het meten, rapporteren, distribueren en uiteindelijk in documenten als PAI-tabellen verantwoorden van duurzaamheidsdata blijft een grote uitdaging, maar het is wat mij betreft wel een voorwaarde om een duurzame wereld versneld dichterbij te brengen.

Die eerste tabel met Principal Adverse Impact-indicatoren maakt dat eens te meer duidelijk. Ik lees hem als een aansporing voor bedrijven, beleggers en datacrunchers: vooruit met die datadekking!

San Lie is Directeur van ASN Impact Investors. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.