Felix Zwart (NVP): Private equity bouwt geen luchtkastelen

Felix Zwart (NVP): Private equity bouwt geen luchtkastelen

Private Equity
Felix Zwart

Door Felix Zwart, Director Research bij NVP

Is private equity een sprookjeswereld met altijd stralend blauwe luchten, ook als het in het beursgenoteerde deel van de economie behoorlijk stormt? Wel als het over waarderingen gaat, vinden sommigen.

In onder andere de Financial Times valt regelmatig te lezen over de vermeende volatility laundering, return manipulation and ‘phoney happiness’ van private equity. Fondsmanagers in deze beleggingscategorie zouden onrealistisch optimistische en stabiele waarderingen van hun deelnemingen en dus ook van hun fondsen produceren.

Terwijl de MSCI All-Country World Index in 2022 zijn slechtste jaar beleefde sinds 2008 (-20%) en Europese beurzen sinds 2018  niet zo laag stonden (-12.76%), daalde de waarde (net asset value) van Amerikaanse en Europese private equity buyout (LBO)-fondsen in de eerste 9 maanden slechts met respectievelijk 4,4% en 2,5%. 

Bouwt private equity dan luchtkastelen? De werkelijkheid ligt genuanceerder. Diezelfde Financial Times laat Cyril Demaria, Universitair Hoofddocent Private Markets aan de EDHEC Business School, het op een knappe en heldere manier uitleggen. Een aantal kernpunten uit zijn verhaal:

  1. Mensen hebben de neiging te extrapoleren vanuit het verleden. Ze trekken de economische neergang van 2008-2009 door. Deze trend werd echter voornamelijk veroorzaakt door bedrijven en sectoren die veelal beursgenoteerd zijn, zoals banken, vliegtuigmaatschappijen, autofabrikanten enzovoort. De typische portefeuille van een private equity-fonds verschilt echter behoorlijk van de meeste beursindices.
  2. Private equity-fondsen hebben de neiging relatief vaak te investeren in veerkrachtige bedrijven in stabiele sectoren, die minder vatbaar zijn voor macro-economische schommelingen dan beursgenoteerde bedrijven. Deze bedrijven worden onder andere geselecteerd op hun vermogen de schuld waarmee ze overgenomen zijn te betalen.
  3. In 2008-2009 werd er gewerkt volgens een, inmiddels verouderd, marktwaarderingsprincipe. Pas eind 2008 werd de eerste editie van de International Private Equity and Venture Capital Valuation Guidelines (IPEV) gepubliceerd. Fondsen van na die datum kennen een veel betere waarderingsmethodiek. Met de ‘modified public market equivalent’-methode worden bijvoorbeeld private equity-portefeuilles direct vergelijkbaar met publieke aandelen.

Dat wil niet zeggen dat er geen werk aan de winkel is. De kwaliteit en tijdigheid van data kan echt nog verbeterd worden. Daar wordt aan gewerkt. De laatste IPEV update is bijvoorbeeld van afgelopen december. Maar een sprookjeswereld? Nee. Zeker niet.