Bob Homan: Zijn alle bedrijfswinsten houdbaar?

Bob Homan: Zijn alle bedrijfswinsten houdbaar?

Aandelen
Bob Homan

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

Wereldwijd zetten aandelenbeurzen nieuwe records neer. Niet vreemd, met snel oplopende winsten die de verwachtingen ruimschoots overtreffen, de ‘belofte’ van centrale bankiers om de geldkraan voorlopig open te houden en aankondigingen van nieuwe steun- en investeringspakketten.

Is dit houdbaar? In eerste instantie lijkt er geen vuiltje aan de lucht. De winsten zijn harder gestegen dan de koersen, waardoor de aandelenmarkt, op basis van de waarderingen, zelfs wat goedkoper is dan aan het begin van het jaar.

Je betaalt nu een kleine 19 keer de verwachte winst over de komende 12 maanden voor de wereldindex (MSCI All Country World-index). Gegeven de iets opgelopen, maar nog altijd zeer lage rente, lijkt me een dergelijke waardering prima houdbaar.

Heropeningsaandelen in de voorhoede

Wat ik spannender vind, is de houdbaarheid van de winstverwachtingen. De winsten van ’thuisblijfbedrijven’, veelal in de technologiehoek, zijn al vanaf het begin van de COVID-19-pandemie enorm toegenomen.

Nadat bekend werd dat er goedwerkende vaccins zijn ontwikkeld, afgelopen november, is het voortouw in de beursrally overgenomen door de ’heropeningsaandelen’, waarvan de winstverwachtingen in veel gevallen opliepen naar pre-COVID-19-niveaus. Zo staat inmiddels het overgrote deel van de aandelen weer op of boven het niveau van begin 2020.

En hier begint het in mijn optiek wat te wringen. De winsten van bedrijven worden uiteindelijk betaald door de consument. Lukt het die consument om zoveel meer uit te geven dat zowel de toegenomen winsten van de thuisblijfbedrijven als de herstelde winsten van de heropende bedrijven betaald kunnen worden?

Ik heb mijn twijfels

In eerste instantie zal dat wellicht wel goedkomen. De flink gevulde spaarpotten en forse overheidssteun maken dit best een half jaar of een klein jaartje mogelijk, maar wat gebeurt daarna? Ik heb mijn twijfels.

Om een voorbeeld te geven: het laten bezorgen van maaltijden, spullen of wat dan ook heeft tijdens de pandemie een enorme vlucht genomen. Nu de winkels en restaurants weer open gaan, wordt daar ook gewinkeld en gegeten.

In mijn ogen zal ofwel het bezorgen iets moeten afnemen, ofwel zullen de omzetten in de winkels en restaurants niet meer op het oude niveau terugkeren. Waarschijnlijk zal het een combinatie zijn.

Nog even de draai naar groei

Ik denk dat de winsten van de thuisblijfbedrijven in één jaar de omzet- en winstontwikkeling hebben doorgemaakt waar ze onder normale omstandigheden misschien vier jaar over gedaan zouden hebben.

Hetzelfde geldt voor de koersen. Het koersverloop zal naar mijn mening de komende tijd dan ook een stuk gematigder zijn. Ik verwacht dat de heropeningsaandelen het de komende tijd relatief beter gaan doen. De draai van groei naar waarde kan nog even door.