Eddy Markus: Hoger & hoger voor aandelen?

Eddy Markus: Hoger & hoger voor aandelen?

Eddy Markus (photo archive ECR Research)

Door Eddy Markus, hoofdeconoom en oprichter van ECR Research

Met name Amerikaanse aandelenkoersen staan op of nabij recordniveaus. De doorbraken bij de ontwikkeling van coronavaccins en aanstaande fiscale en monetaire stimuli zullen waarschijnlijk vanaf de lente zorgen voor een tijdlange sterke groei van ongeveer vier kwartalen. Aandelen kunnen daardoor nog verder omhoog worden gestuwd. Dit positieve beeld behoeft echter een aantal kanttekeningen.

Omdat beleidsmakers graag hogere inflatie willen bereiken, gaat het fiscaal en monetair stimuleren waarschijnlijk door, ook al trekt de economische groei flink aan. Er wordt pas van koers veranderd als er eerst sprake is van volledige werkgelegenheid en oplopende (reële) loonstijgingen.

Daarbij nemen centrale bankiers waarschijnlijk ook nog eens extra risico aan de kant van te hoge inflatie en niet aan de kant van te vroeg afremmen. Oplopende langetermijnrentes kunnen dan op een gegeven moment een spaak in het wiel steken van stijging van de koers-winstverhoudingen.

Sommige economen zijn hier des te banger voor, omdat zij vrezen dat het aanbod van arbeidskrachten, producten en diensten door de huidige crisis wel eens voor lange tijd teruggebracht kan zijn. Meer dan dat de vraagkant vermindert.

Ook wijzen zij erop dat het niet altijd verstandig is producten in landen te laten maken waar het weliswaar goedkoop produceren is, maar waar vandaan de aanvoerlijnen gemakkelijk doorbroken kunnen worden. We gaan dan van een just-in-time productieketen naar een just-in-case keten. Dit kan leiden tot daar produceren waar het duurder is.

Een zelfde effect hebben allerlei importtarieven en -beperkingen die nog altijd van kracht zijn. Ook die drijven prijzen op. En ook onder een president Joe Biden is het zeker niet gezegd dat we opeens weer in een wereld terecht komen waarin iedereen voor vrijhandel pleit.

Er kan dus wel eens eerder en meer opwaartse druk op de inflatie en dus ook de rentes komen dan je op het eerste gezicht zou denken.

Het voorbeeld van Japan gebiedt ook voorzichtig te zijn met de verwachting dat aandelenkoersen steeds verder stijgen. In Japan is al vele jaren sprake van zeer lage inflatie, almaar oplopende overheidsschulden en een centrale bank die op enorme schaal obligaties en aandelen opkoopt. Toch liggen de aandelenkoersen en koers-winstverhoudingen er niet hoog.

In dit verband is ook interessant dat bijvoorbeeld de bekende vermogensbeheerder Pimco ervan uitgaat dat aandelenkoersen voorlopig niet veel verder stijgen en risicopremies niet veel verder dalen. Dit omdat Pimco uitgaat van escalating disruption door:

  • De aanhoudende handelsoorlog met China.
  • De doorzettende impact van populisme, dat veelal niet leidt tot een optimale economische politiek.
  • Technologische vooruitgang die veel banen doet verdwijnen.
  • Klimaatverandering, waardoor steeds meer natuurrampen optreden.
  • De geweldig opgelopen schulden.
  • Weinig investeringen als gevolg van al deze onzekerheden.
  • De coronacrisis. Deze zal waarschijnlijk leiden tot behoorlijk wat banen die verloren zijn gegaan, maar niet meer terugkomen. Hiervoor nieuwe banen in de plaats creëren vergt veel inspanning en tijd.

Kortom, er zijn genoeg redenen om sceptisch over de economische toekomst te zijn. De vraag is daarom in hoeverre aandelenkoersen verder kunnen worden opgestuwd door toch aantrekkende groei en/of overtollig kapitaal dat naar de aandelenmarkten blijft stromen.

ECR Research publiceert al ruim 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com