Elisa Bontrop (IVBN): Sámen werken aan een gezonde woningmarkt voor iedereen

Elisa Bontrop (IVBN): Sámen werken aan een gezonde woningmarkt voor iedereen

Elisa Bontrop
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 doe ik de dringende oproep aan politici om te focussen op een doordacht langetermijnbeleid voor de Nederlandse woningmarkt.
Al decennialang zijn IVBN-leden welbekende en onmisbare samenwerkingspartners voor de Rijksoverheid, provincies en gemeenten bij het aanjagen van een gezonde woningmarkt. Kwalitatief hoogwaardige nieuwbouw, verduurzaming en goed verhuurderschap zijn key. IVBN-leden werken op een verantwoorde manier voor én met pensioen- en verzekeringsgeld, zodat ook starters, senioren, mensen met middeninkomens en mensen in sleutelberoepen prettig kunnen wonen en verblijven in onze steden. Echter, nu de reguleringsdrang van een aantal politieke partijen in een overdrive terecht dreigt te komen, is het belangrijk dat realisme en zorgvuldigheid onderdeel blijven uitmaken van de langetermijnbeleidsplannen omtrent de Nederlandse woningmarkt. Ondoordachte maatregelen moeten worden voorkomen.
   
De afgelopen jaren is de Nederlandse woningmarkt steeds complexer geworden. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende bevolking en andere demografische veranderingen. Maar ook de toegenomen verscheidenheid aan ‘spelers’ op de woningmarkt – waaronder particuliere buy-to-letbeleggers – zorgt voor uitdagingen en/of noopt in sommige gevallen tot gericht beleid. In plaats van een gezonde focus op kansen, resulteert dit op zowel landelijk als lokaal niveau jammer genoeg steeds vaker in een ondoordachte focus op generieke reguleringsmaatregelen. Een gegronde reden tot zorg, want voorkomen moet worden dat dit ten koste gaat van de nieuwbouwproductie en daarmee van de keuzemogelijkheden voor huurders én woningzoekenden.
   
De leden van IVBN dragen bij om steden en wijken toekomstbestendig te maken en te houden; een mix aan voldoende en kwalitatief hoogwaardige huurwoningen maakt hier integraal onderdeel van uit. IVBN-leden hebben sinds 1960 meer dan een half miljoen woningen gerealiseerd en exploiteren nu circa 140.000 huurwoningen, waarvan ongeveer 100.000 in de vrije huursector. De afgelopen vier jaar namen zij zo’n 10% van alle gerealiseerde nieuwbouw van woningen voor hun rekening en gemiddeld voegen zij jaarlijks 7.500 woningen toe aan de Nederlandse woningmarkt. In de periode 2020-2023 hebben IVBN-leden al bijna 31.000 nieuwbouwwoningen in hun harde pijplijn zitten. En er is nog meer goed nieuws: er is op dit moment nog veel meer van dit ‘sociale kapitaal’ beschikbaar. IVBN-leden streven dan ook naar een verdubbeling van het aantal gecommitteerde huurwoningen.
   
Met hun focus op middenhuur willen én kunnen IVBN-leden een substantiële bijdrage leveren aan een gezonde woningmarkt. Maar dit is alleen mogelijk wanneer een zelfstandig en solide middenhuursegment tot stand komt. Tegelijkertijd denken IVBN-leden met overheden mee over gerelateerde complexe vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming, veiligheid en bereikbaarheid. Een voorspelbare langetermijnhorizon is hierin voor IVBN-leden essentieel. Dit is dan ook de reden dat leden van IVBN alleen investeren op basis van constructieve langetermijn partnerships. Er zijn diverse afspraken tussen gemeenten en IVBN-leden mogelijk, waarbij passende grondprijzen en een acceptabel rendement de basis blijven. Ook betrokken vastgoedpartners kunnen het immers niet alleen.
   
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen blijft IVBN actief in gesprek met landelijke politici over de noodzaak van doordacht langetermijnbeleid voor de Nederlandse woningmarkt. Alleen met een focus op de lange termijn (stimulering) in plaats van op de korte termijn (ondoordachte ad hoc maatregelen) kan het noodzakelijk stabiele investeringsklimaat voor institutionele beleggers en andere maatschappelijk betrokken investeerders worden behouden. We delen immers een gemeenschappelijk doel en dit doel kunnen we alleen sámen bereiken: een aantrekkelijke en toegankelijke woningmarkt voor iedereen.