Andy Langenkamp: Amerikaanse verkiezingen en corona ontnemen zicht op andere kopzorgen

Andy Langenkamp: Amerikaanse verkiezingen en corona ontnemen zicht op andere kopzorgen

Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp, Senior Politiek Analist bij ECR Research

De Amerikaanse verkiezingen en coronacrisis eisen nu alle aandacht op van financiële markten, maar Europese beleggers en investeerders moeten veel meer ballen in de lucht houden.

Neem bijvoorbeeld de bal die al jarenlang jongleren vraagt: de voortslepende Brexit-saga die dichtbij een climax is. Deze zal vooral het Verenigd Koninkrijk hard raken gezien de perfect storm die de Britse eilanden aandoet: het land moet op eigen benen gaat staan, terwijl de regering allesbehalve de touwtjes in handen heeft, de coronacrisis het koninkrijk lijkt te verscheuren en het internationale politieke klimaat de ‘alleingang’ van de Britten er niet makkelijker op maakt.

Naast de Brexit is het voor Europa geen pre dat landen blijven steggelen over de invulling van het herstelfonds en de voorwaarden waaronder gelden verstrekt worden. Dat heeft mede te maken met landen als Polen en Hongarije die de rechtsstaat ondermijnen, maar toch geld willen ontvangen zonder dat daaraan voorwaarden worden verbonden over het versterken van de democratische fundamenten van die landen. Daarnaast leeft het traditionele wantrouwen tussen noord en zuid weer op.

Europa heeft ook kopzorgen over wat net over de grenzen gebeurt met als meest recente, in het oog springende voorbeelden de gewapende clash tussen Armenië en Azerbeidzjan en de snel nieuwe dieptepunten naderende relatie met Turkije. Dit zijn nog maar twee voorbeelden van de onrust in de Europese achtertuin; instabiliteit die Brussel maar moeilijk in goede banen weet te leiden.

Het rommelt ook flink buiten Europa met bijvoorbeeld in Latijns-Amerika op veel plekken een explosieve combinatie van politieke crises, een sterke opleving van de coronapandemie, diepe recessies en lage grondstoffenprijzen, terwijl veel Zuid-Amerikaanse landen leunen op de export van grondstoffen.

Tot slot doet de verslechterende relatie tussen Amerika en China het mondiale economische klimaat geen goed. De twee zijn verwikkeld in een nieuwe Koude Oorlog, waarbij Beijing steeds assertiever is. Veelzeggend zijn de verschillen tussen hoe China tien jaar geleden stilstond bij de Koreaanse Oorlog en hoe het recent de oorlog herdacht.

Tien jaar terug zei toen nog vicepresident Xi Jinping dat het doel van de herdenking was om nieuwe confrontatie te voorkomen. Nu is hij aanmerkelijk strijdlustiger: ‘Het weerstaan van Amerikaanse agressie en het helpen van Korea is een kostbare spirituele rijkdom die het Chinese volk en de Chinese natie zal inspireren om alle moeilijkheden en obstakels te overwinnen en alle machtige vijanden te verslaan.’

De obstakels voor de wereldeconomie zijn niet te onderschatten de komende tijd. Wat de definitieve Amerikaanse verkiezingsuitslag ook wordt, de verhoudingen in Washington zijn dusdanig verziekt dat het maar zeer de vraag is of de VS vanaf januari snel de boel op orde krijgt. Gecombineerd met de snel verslechterende corona-situatie en meer politieke instabiliteit elders, kunnen beleggers en investeerders de komende tijd meer in hun schulp kruipen.

ECR Research publiceert al 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com