Column ECR Research: Overmoedige coronakijk of correct optimisme?

Column ECR Research: Overmoedige coronakijk of correct optimisme?

Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)


Door Andy Langenkamp, Senior Political Analyst, ECR Research

We zien de laatste dagen hoopvolle berichten over medicijnen tegen en vaccins voor COVID-19. Deze berichten verdienen – hoe vervelend ook – een aantal ontnuchterende kanttekeningen. 

Hierbij probeer ik te voorkomen dat ik een van die zeventien miljoen omgeschoolde bondscoaches word aan wie ik vorige week refereerde; ik distilleer slechts de belangrijkste boodschappen uit contacten met specialisten en uit de vele onderzoeken en analyses die wij als researchhuis ontvangen.

We moeten allereerst beseffen dat we van het coronavirus nog heel veel dingen niet weten, waaronder hoe dodelijk het is, de besmettelijkheid, hoe het virus nu precies overgedragen wordt, hoeveel mensen al besmet zijn geweest, hoe het kan dat het virus bij sommige mensen het eigen immuunsysteem tot dodelijk wapen maakt, in hoeverre mensen immuniteit ontwikkelen als ze het virus gehad hebben en of en wanneer een vaccin voorhanden is.

Wat dit laatste betreft, moet bij alle optimistische verhalen in het achterhoofd gehouden worden dat van alle vaccins die het in de VS haalden tot de fase van klinische onderzoeken 90% niet geschikt bleek voor mensen.

Verder is het sober stemmend dat bijvoorbeeld ondanks zeven decennia aan onderzoek nog nooit een goed werkend vaccin is ontwikkeld tegen verkoudheid (naar schatting een derde van de verkoudheden wordt veroorzaakt door een coronavirus).

Er zijn ook pijnlijke voorbeelden van vaccins die te snel werden gebruikt of waarbij in de haast productiefouten werden gemaakt met funeste gevolgen. Zo werden in 1955 200.000 mensen per ongeluk gevaccineerd met een middel waarin actief poliovirus zat. Tienduizenden werden ziek, velen hielden er permanente verlamming aan over en een aantal kinderen overleed.

Soms bekruipt mij de indruk dat de hele wereld doet alsof we het coronavirus al grotendeels begrijpen, terwijl we pas een paar maanden geleden kennis hebben gemaakt met het virus en het vaak jaren zo niet langer duurde voordat we andere virussen doorgrondden; als het al lukte.

Houd daarom bij alle berichtgeving – en zeker bij verhalen als die van Trump over nieuwe medicijnen en vaccins – in het achterhoofd dat correlaties geen causale verbanden hoeven te zijn en dat anekdotes geen data zijn.

Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel. Het ontwikkelen van medicijnen en vaccins mag veelal een zaak zijn van de zeer lange en frustrerende adem, maar waarschijnlijk is nog niet eerder zo wereldwijd, eensgezind en gelijktijdig met man en macht gewerkt aan een wapen tegen een ziekte als nu tegen deze gesel voor de gezondheid, de economie en het sociale leven.   
 

ECR Research publiceert al 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com.