ECR Research: Oorlogseconomie in winterslaap

ECR Research: Oorlogseconomie in winterslaap

Andy Langenkamp_980x600.jpg

 
Door Andy Langenkamp, Senior Political Analyst, ECR Research
 

De coronacrisis heeft de wereld op slag veranderd in een oorlogseconomie, maar zonder de bijbehorende op volle vaart draaiende economische raderen. In tegendeel, vele sectoren zijn abrupt tot stilstand gekomen. Aan de ene kant is de aanbodzijde weggevallen; van gesloten horecazaken tot uiteenvallende internationale productieketens. Anderzijds is de vraagkant hard aangetast, omdat mensen noodgedwongen thuis zitten en hun geld alleen nog kunnen uitgeven aan Netflix, stapels toiletrollen van de supermarkt en misschien een extra paar schoenen op Amazon.

De huidige situatie is ongekend voor mensen in het Westen – althans voor naoorlogse generaties. De pandemie en de economische fall-out zijn voorlopig in onzekerheid gehuld. Wel is zeker dat centrale banken en politici moeten trachten de economische beer in een winterslaap te houden zodat voorkomen kan worden dat deze volledig bezwijkt aan voedselgebrek. Bedrijven die in de basis gezond zijn, moeten de handvatten krijgen om de moeilijke periode door te komen, zodat zij geen personeel op straat hoeven te zetten. Werknemers en zzp’ers moet de helpende hand geboden worden door ruimhartiger te zijn met ziektedagen, uitkeringen en rente- en aflossingsverplichtingen.


Recessie zeker, depressie vermijdbaar

Een zware recessie is onontkoombaar, maar een depressie kan voorkomen worden door ervoor te zorgen dat als de coronacrisis afzwakt, bedrijven en consumenten met nog voldoende financiële energie uit hun winterslaap ontwaken om de economie weer op de been te krijgen.

De afgelopen dagen hebben regeringen enorme stimuleringspakketten aangekondigd. Helaas hebben financiële markten geen vertrouwen dat dit voldoet. Dat is niet verrassend om een aantal redenen, waaronder:

  • Van grootschalige coördinatie zoals door de G20 tijdens de kredietcrisis is (nog) geen sprake.
  • Het politieke klimaat is totaal anders dan in 2008: er woekert nog altijd een handelsoorlog; in een aantal van de grootste landen ter wereld zijn nationalistische politici aan de macht die eerder geneigd zijn de deuren helemaal dicht te gooien dan voor samenwerking te kiezen; Saoedi-Arabië en Rusland voeren een olieprijsoorlog en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  • De aandacht gaat nu vooral uit naar Amerika en Europa, maar ook in opkomende landen dreigt een ramp: leiders als de Mexicaanse en Braziliaanse leiders Loprez Obrador en Bolsonaro nemen de crisis niet serieus, veel zorgstelsels in Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten zijn slecht en Afrika kampt bijvoorbeeld al met tientallen miljoenen zieken (onder andere HIV/aids) die het laatste zetje zullen krijgen door het coronavirus. Daarbij komt dat in die regio’s het leven veel meer op straat afspeelt en het virus zich dus veel makkelijker kan verspreiden. Alleen het warmere klimaat kan misschien voor een rem zorgen.

Ruim een decennium geleden besmette een virus op de financiële markten de reële economie. Nu wordt de reële economie verlamd door een virus dat inmiddels ook de financiële markten – die sowieso al kunstmatig in een roes verkeerden door jarenlang ruim monetaire beleid - volledig in de greep heeft. Centrale banken en regeringen hebben hun eerste schoten gelost in de oorlog tegen het coronavirus, maar is een nog veel groter, gecoördineerd, ongekend offensief nodig om de virusaanval op volksgezond en economie in de verdediging te dringen.

 

ECR Research publiceert al 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com.