Willis Tower Watson: 5 M&A trends voor 2022

Willis Tower Watson: 5 M&A trends voor 2022

M&A
Algemeen (19) Bouwen-bouwer-kopiëren

Wereldwijde dealmakers hebben in 2021 voor het eerst sinds 2016 over een volledig jaar een positief M&A-resultaat behaald, blijkt uit nieuw onderzoek naar gesloten deals van Willis Towers Watsons Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM).

Uit het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met het M&A Research Centre van The Bayes Business School (voorheen Cass), blijkt ook dat de wereldwijde activiteit nieuwe records heeft bereikt: in 2021 werden 1047 transacties afgerond met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar. Dit is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor (674) en het hoogste jaarlijkse volume sinds de start van de analyses in 2008.

Wereldwijde M&A deals – jaarlijks resultaat

 

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Gemiddeld jaarlijks resultaat (pp)*

2,7

-0,7

+4,5

+5,5

+10,1

+5,4

-1,3

-3,0

-5,0

-1,9

+1,4

* De cijfers in de tabel representeren het jaarlijkse mediaan-gecorrigeerde resultaat van alle acquirerende bedrijven.


5 M&A trends voor 2022

Gabe Langerak, Hoofd M&A Consulting voor West-Europa bij Willis Towers Watson, deelt zijn toptrends voor het komende jaar:

1.     ESG-doelstellingen stimuleren fusies en overnames

ESG-prioriteiten (milieu, maatschappij en goed bestuur) komen steeds hoger op de agenda's van CEO's, met een grotere nadruk op het stimuleren van de betrokkenheid van werknemers in een hybride werkomgeving en op het aankopen, herstructureren of afstoten van activa om hun ecologische voetafdruk te verbeteren. Thema's als decarbonisatie zullen het aantal transacties stimuleren en bieden kansen voor nieuwe ondernemingen die voortkomen uit innovaties om klimaatrisico's te beperken.

2.     Digitale transformatie versnelt

Bedrijven richten zich al enkele jaren op de digitale transformatie van hun activiteiten, waarbij de pandemie de snelheid en omvang van de verandering heeft vergroot.

De zogenaamde ‘Great Resignation’ (het grote ontslag), dat bedrijven heeft gedwongen om opnieuw te bepalen hoe ze nieuw talent kunnen behouden en aantrekken op een krappe arbeidsmarkt, zal een factor blijven waarbij bedrijven onder druk staan om toptalent te verwerven op gebieden zoals cyberbeveiliging en software engineering. Uit onze M&A data blijkt dat in 2021 293 grote en megadeals (met een waarde van meer dan 1 miljard dollar) werden afgerond, het hoogste aantal ooit, omdat bedrijven hun post-COVID-toekomst vormgeven via innovatieve overnames. Het is goed mogelijk dat dit aantal in 2022 wordt overtroffen, aangezien bedrijven en investeerders die overvloedig cash hebben, blijven uitkijken naar overnames op gebieden waar ze moeten groeien of meer capaciteit nodig hebben.

3.     Supply chain-gedreven fusies en overnames

Veel bedrijven zullen streven naar meer zelfstandigheid betreffende hun producten en diensten door de grote druk op de wereldwijde toeleveringsketens als gevolg van de pandemie, sociale onrust, cyberaanvallen en extreme weersomstandigheden. Zij zullen dit bereiken door middel van reshoring, nearshoring of fusies en overnames door upstream schakels verticaal te integreren om de zekerheid van levering te verbeteren.

4.     M&A-cycli veranderen

In plaats van af te nemen wanneer de economie krimpt, wijst het ongekende bedrag en de mix van kapitaal voor deals van private equity partijen en andere investeerders op een groter potentieel en een grotere wens om ook in tijden van laagconjunctuur deals te sluiten. De stijgende trend om professionele interne teams voor corporate development op te zetten, waardoor bedrijven zelf sneller kansen kunnen identificeren en benutten, zal de kopers nog beter in staat stellen om zelfs bij grote volatiliteit fusies en overnames te doen.

5.     Veel fusies en overnames in 2022, maar met voorbehoud

De meeste dealmakers zullen er dit jaar naar streven hun totale aantal transacties van 2021 te evenaren of te overtreffen, maar ze zullen ook bezorgd zijn dat inflatiedruk en ESG-kwesties hier een negatieve impact op kunnen hebben.

Naast de aanhoudende pandemie, verstoringen van de toeleveringsketen en tekorten aan talent, zal de overheidsregulering waarschijnlijk toenemen, met een focus op de technologiesector. Bedrijven zullen ook te maken blijven krijgen met geopolitieke spanningen. Het ziet er niet naar uit dat China de drijvende kracht zal blijven achter internationale, grensoverschrijdende deals, wat de activiteit op andere plaatsen, zoals Japan, India en Zuidoost-Azië, kan stimuleren. Deze trend is al duidelijk zichtbaar in onze gegevens, waaruit blijkt dat de grensoverschrijdende M&A-activiteit in 2021 op een stabiel niveau is gebleven, ondanks de teruggelopen dealactiviteit vanuit China.