UBS AM: Met Chinese aandelen valt de komende 5 jaar zo’n 8% rendement te behalen

UBS AM: Met Chinese aandelen valt de komende 5 jaar zo’n 8% rendement te behalen

Equity China
China.jpg

Beleggers kunnen – mits uitgedrukt in de yuan - de komende vijf tot tien jaar een gemiddeld rendement van 8% verwachten op Chinese aandelen. Dat zeggen de experts van UBS Asset Management in hun vooruitzichten voor de komende vijf jaar.

‘Met de bredere opname van China in wereldwijde aandelen- en obligatie-indices, wordt het voor beleggers tijd om deze unieke markt werkelijk te gaan doorgronden. Zo valt China al een tijd niet meer in het klassieke rijtje van opkomende markten, noch in dat van de ontwikkelde markten. Door bijvoorbeeld de focus op export zijn er gelijkenissen met de kleinere Aziatische buurlanden. Tegelijkertijd heeft Peking ervoor gekozen om zijn grip op verschillende sectoren te verkleinen en dat is goed nieuws voor beleggers.’

‘De volatiliteit van Chinese aandelen is wel nog altijd hoog, maar neemt sterk af en de verwachting is dat deze in lijn komt met die van andere opkomende markten. In het verleden was de Chinese institutionele markt sterk onderontwikkeld, waardoor vooral particuliere beleggers actief waren op de Chinese aandelenmarkt. Nu steeds meer wereldwijde institutionele beleggers met een langetermijnhorizon toegang krijgen tot de Chinese markt, zal de volatiliteit afnemen. Ook hebben beursfondsen te maken met verscherpte regelgeving met betrekking tot het opschorten van de aandelenhandel. Door de bank genomen is hierdoor het aantal opschortingen gedaald.’

Verder ziet UBS AM nog deze unieke eigenschappen van de Chinese financiële markten:

•De nominale yields op staatsobligaties liggen sinds begin 2000 ver onder de nominale groeipercentages. Dit was al het geval in China voor de financiële crisis - in tegenstelling tot de westerse landen. We verwachten dat dit zo blijft.

•Door de vergrijzing krimpt de beroepsbevolking gestaag. Aan de jaarlijkse productiviteitsgroei van 10% komt een einde. We verwachten dat deze in de nabije toekomst daalt naar onder de 6%.

•Hoewel de valutavolatiliteit toeneemt, wordt de Chinese munt nog steeds strak gemanaged door Peking.