Invesco: Bankleningen met ESG-filter voor beleggers

Invesco: Bankleningen met ESG-filter voor beleggers

ESG-investing ESG
Vermogensgroei.jpg
  • Duurzaamheid is nieuw in markt voor bankleningen
  • Beleggers stellen ESG-voorwaarden aan rendement
  • Invesco ontwikkelde speciale rating voor ruim 500 bedrijven
  • Verzekeraar Tryg zorgde voor eerste kapitaal

Invesco biedt als eerste vermogensbeheerder beleggers de mogelijkheid om deel te nemen in een portefeuille bankleningen die voldoet aan eisen op het gebied van ESG (Environmental, Social en Governance). Daarvoor heeft Invesco een speciale ESG-rating ontwikkeld voor meer dan 500 bedrijven die zich op de onderhandse markt financieren.

Bankleningen krijgen een steeds prominentere plek in beleggingsportefeuilles, gezien de aantrekkelijke rendementen en de lage volatiliteit. De gefinancierde bedrijven hebben meestal een kredietwaardigheid die onder het investment grade-niveau ligt, maar het gaat om senior schuld waarbij alle bezittingen van het betreffende bedrijf als onderpand fungeren.

In deze onderhandse markt is maar een beperkt deel van het beleggingsuniversum voorzien van een ESG-rating. Tegelijkertijd is daar wel veel vraag naar vanuit beleggers, die het aantrekkelijke risico-rendementsprofiel van niet-genoteerde bankleningen willen combineren met duurzaamheid. Om daaraan te voldoen heeft Invesco een eigen beoordelingssysteem ontwikkeld.

Kevin Petrovcik, portfoliomanager bij Invesco: ‘Het proces om elke uitgevende instelling van een rating te voorzien was tijdrovend en complex, maar onze analisten lopen voorop in het begrijpen van het integreren van ESG-factoren binnen ons beleggingsuniversum. Wij hebben de eerste ESG-strategie voor bankleningen ontwikkeld die ook toegankelijk is voor kleine beleggers.’

Door de betrokkenheid van grote beleggers, waaronder de Scandinavische verzekeraar Tryg, kan de nieuwe Invesco-strategie direct (dagelijkse) liquiditeit en spreiding bieden. In tegenstelling tot aandelen geven bankleningen geen stemrecht in de onderneming die het geld leent. Als grote partij kan Invesco, dat wereldwijd meer dan $33 miljard aan senior bankleningen beheert voor institutionele en retailklanten, echter wel degelijk druk uitoefenen op het management van ondernemingen, om zo de naleving van ESG-factoren af te dwingen.