WisdomTree: Als een feniks herrijzen grondstoffen uit de as

WisdomTree: Als een feniks herrijzen grondstoffen uit de as

Commodities
wisdomtree-als-een-feniks-herrijzen-grondstoffen-uit-de-as_1_KTrzJy.jpg

De grondstoffenmarkten zijn volatiel. Na een sterke daling afgelopen december volgde in januari een sterke opleving. In februari lijken grondstoffen binnen hun bandbreedte te blijven, maar er is genoeg potentieel voor een prijsuitbraak als grondstoffen op hun eigen fundamentals worden gewaardeerd in plaats van op de constante onzekerheid over handelsprotectionisme en andere geopolitieke risico's, meent Nitesh Shah, commodities director bij WisdomTree in de nieuwste Commodity Monthly Monitor.

Goud lijkt een opvallende winnaar te zijn in deze onzekere omgeving, aangezien beleggers in december 2018 het hedgingpotentieel van goud hebben herontdekt temidden van de marktvolatiliteit in cyclische activa. Shah meent dat de verkrapping van het aanbod van industriële metalen en olie zeer constructief is voor de prestaties van de grondstoffenmarkt. De vertraging van de economische groei in de geïndustrialiseerde landen werpt echter zijn schaduw vooruit. De inkoopmanagersindices (PMI’s) in de verwerkende industrie zijn gedaald tot hun laagste niveau sinds augustus 2016. Italië bevindt zich in een recessie, Duitsland is slechts ternauwernood aan een recessie ontsnapt, de groei van de industriële productie in de eurozone is al twee opeenvolgende maanden negatief en China heeft de laagste economische groei sinds 28 jaar geboekt.

Tegen deze achtergrond verwacht Shah een economische stimulans (of in ieder geval geen afname van het stimulerend beleid in de eurozone. De Federal Reserve (Fed) Fund Futures wijzen op een geringe kans op een renteverhoging van de Fed dit jaar. De People's Bank of China heeft haar reserve-eisen verlaagd en liquiditeit in het banksysteem geïnjecteerd. Van oudsher heeft China zijn economie gestimuleerd door grote infrastructuurprojecten op te tuigen en deze infrastructuuruitgaven zijn meestal grondstoffen-intensief en zullen daarom waarschijnlijk de grondstoffenprijzen doen stijgen.

Op korte termijn verwacht Shah dat de grondstoffenprijzen aan momentum winnen. Als er zich echter ongunstige geopolitieke scenario's voordoen - zoals opnieuw een sluiting van de Amerikaanse overheid of een dramatische Brexit-uitkomst - dan zouden beleggers er gerust op kunnen zijn dat hun goudposities in waarde kunnen toenemen.

Goud heeft een comeback gemaakt in 2019 en Shah verwacht dat het edelmetaal alle verliezen van 2018 zal goedmaken. Naarmate de posities in goud weer aantrekken, verwacht hij dat het metaal meer zal worden verhandeld. Een minder hawkish Fed zou de prijzen kunnen opdrijven tot bijna USD1400/oz. Goud - vaak gezien als een safe haven - heeft een comeback gemaakt in een periode van geopolitieke en financiële volatiliteit. Nadat het sentiment voor het metaal in oktober 2018 tot het laagste punt sinds 2001 was gedaald, steeg de belangstelling van beleggers voor het metaal in december 2018 en januari 2019 sterk door de volatiliteit in cyclische markten zoals aandelen en olie. De sluiting van de overheid in de VS en de vrees voor een handelsoorlog voedden de wens van beleggers om zich in te dekken tegen de slechtst denkbare resultaten.

Sojaprijzen profiteren van de deëscalatie van de handelsoorlog. Landbouwgrondstoffen hebben een comeback gemaakt met hoop op de verlenging van de termijn van 1 maart voor een wapenstilstand in de handelsoorlog. Volgens het laatste World Agricultural Supply and Demand Estimate Report (WASDE) blijft het mondiale aanbod van graan en oliehoudende zaden hoog en zal dit naar verwachting toenemen naarmate de onzekerheid over het handelsconflict voortduurt. De deëscalatie van het conflict tussen de VS en China heeft de sterke sojaprijzen in deze periode ondersteund. De meest recente gegevens over de verwerking van sojabonen in de VS, die in januari een nieuw record markeerden, leidden ook tot hogere sojaprijzen. Tot nu toe bleek uit de gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) dat de annuleringen van Chinese sojabonenorders in januari de nieuwe orders uit de VS overtroffen. Desalniettemin profiteren de sojaprijzen van de hoop op een verlenging van de termijn van 1 maart. In het laatste WASDE-rapport zullen de sojaboonvoorraden kleiner blijken te zijn als gevolg van een grote vermindering van de schatting van de sojabonenoogst in Brazilië en kleinere neerwaartse bijstellingen voor de VS en Argentinië.

Hoewel de stijging van de olieprijs de afgelopen weken een hoogtepunt heeft bereikt, meent Shah dat er voldoende ruimte is om verder te stijgen zodra de mist rond de handelsgerelateerde vraag is opgetrokken. Het aanbod wordt krapper als gevolg van het beleid van de OPEC en de Amerikaanse productiegroei wordt geconfronteerd met infrastructurele beperkingen.

Industriële metalen zijn het meest gevoelig voor het Amerikaanse handelsbeleid. Aangezien het steeds waarschijnlijker wordt dat er een soort overeenkomst tussen de VS en China zal worden gesloten, verwacht Shah dat de prijzen van industriële metalen zullen uitbreken..