Nieuwste editie van Financial Investigator nú online

Nieuwste editie van Financial Investigator nú online

Cover (gekleurde achtergrond).jpg

Meevallers voor de boeg?

De beurzen zijn het jaar goed van start gegaan. Over de eerste vijf weken van het jaar steeg de MSCI World Index maar liefst 7,5%. De voornaamste reden hiervoor was dat de markten steeds meer zijn gaan geloven in de ‘monetary pivot’ van de Fed, oftewel het weer losser worden van het monetaire beleid nu er weer sprake is van desinflatie.

De koersen van obligaties konden licht stijgen doordat het ook op het rentefront wat rustiger werd. Opvallend dit jaar is de verdere verzwakking van de dollar, die al in het vierde kwartaal van vorig jaar begon. De dollar werd de afgelopen jaren als veilige haven gezien, mede ook omdat de Fed eerder en agressiever de inflatie ging bestrijden. Maar nu ook in Europa en zelfs in Japan de rentes oplopen, zien we dat beleggers ook weer in andere, achtergebleven regio’s in de wereld geïnteresseerd raken.

Hoe het jaar verder zal verlopen, zal afhangen van de winstrecessie, de winsten van bedrijven, vooral in de technologiesector, de economische recessie en de verdere ontwikkeling van de inflatiecijfers. De inflatiedoelen van 2% zijn nog altijd ver uit zicht en dat noopt centrale banken ertoe streng beleid te blijven voeren, wat beleggers mogelijk niet op prijs zullen stellen. Wat betreft de economische recessie wordt ook wel gesproken van de meest voorspelde recessie ooit. Wellicht dat het daarom weleens mee kan vallen.

In deze editie kijken we onder andere naar beleggen in Nederlandse hypotheken. Het was het gespreksonderwerp van een van de Ronde Tafels. De andere Ronde Tafel ging over Fiduciair Management & LDI.

We besteden in dit nummer speciale aandacht aan de young professionals in onze sector. Zij hebben duidelijke meningen over de rol van institutionele beleggers bij het tegengaan van klimaatverandering. Hoewel ze het niet allemaal eens zijn over de aanpak, is er wel de verbazing dat er binnen de financiële sector nog vaak gedacht wordt dat duurzaam beleggen ten koste gaat van rendement. Waarom is er niet meer aandacht voor échte impact?

In het coververhaal legt young professional Melinda Rook, Director Asset Management & Pensions bij KPMG, uit waarom vermogensbeheer veel meer is dan het goed inrichten van je portefeuille. ‘De inrichting van een organisatie kan ontzettend veel bijdragen aan de wijze waarop je idealiter belegt’, weet Rook. ‘De wijze waarop de vermogensbeheerorganisaties zijn ingericht, doet er dus toe! Daar moeten we heel veel focus op leggen.’ Twee grote thema’s die in haar functie spelen, zijn digitalisering van vermogensbeheerprocessen en duurzaamheid. Dat laatste is voor haar ‘een van de belangrijkste pijlers om de samenstelling van de beleggingsportefeuille op te grondvesten.’

Duurzaamheid en vastgoed kunnen trouwens ook prima samengaan, zo blijkt uit een aantal andere stukken. Verder ruime aandacht voor private markets en de kijk van onze deskundige columnisten.

En last but not least: mag ik iedereen die aan ons lezersonderzoek heeft meegewerkt bedanken? Door uw medewerking hebben wij een mooi bedrag aan KiKa kunnen doneren waarover meer verderop in deze editie.

 

Ik wens u veel leesplezier.

 

Jolanda de Groot, Hoofdredacteur

 

Bijlagen