Cardano: Grootste gevaar voor belegger komt van binnenuit

Cardano: Grootste gevaar voor belegger komt van binnenuit

cardano-grootste-gevaar-voor-belegger-komt-van-binnenuit_1_PAMHHv.jpg

Het grootste gevaar voor de belegger is de belegger zelf. Mensen beschikken over cognitieve valkuilen die het moeilijk maken om robuuste beleggingsbeslissingen te nemen. Toch zijn er voldoende hulpmiddelen om deze biases te vermijden en het besluitvormingsproces structureel te verbeteren.

Het grootste gevaar voor de belegger is de belegger zelf. Mensen beschikken over cognitieve valkuilen die het moeilijk maken om robuuste beleggingsbeslissingen te nemen. Toch zijn er voldoende hulpmiddelen om deze biases te vermijden en het besluitvormingsproces structureel te verbeteren.

Dat is de strekking van de whitepaper XL The Enemy Within, een uitgave van Cardano. Die vijand uit de titel is onze menselijke natuur, licht Stefan Lundbergh toe. Hij is directeur van Cardano Insights en een van de auteurs van deze publicatie. “De besluiten die we nemen zijn meestal niet perfect of economisch rationeel. Dat komt door de biases die onderdeel zijn van wie we zijn. Enerzijds moeten we die omarmen, want ze zorgen voor waardevolle zaken als geluk en creativiteit en daarmee voor innovatie en vooruitgang. Anderzijds kunnen biases tegen ons werken. Gelukkig zijn er processen die ons helpen om te gaan met cognitieve valkuilen en groepsdynamiek. The Enemy Within biedt deze hulpmiddelen in de vorm van acht praktische bouwblokken voor bestuurders”, aldus Lundbergh.

De wereld zien zoals die werkelijk is

In de kern gaat zijn whitepaper over het zien van de wereld zoals die werkelijk is, stelt de auteur. “In plaats van de wereld zien zoals we graag willen dat die eruitziet. We hebben van nature een hekel aan onzekerheid en onduidelijkheid. Daarom zien we graag causale verbanden, die er echter in werkelijkheid vaak niet zijn. De neoklassieke economie is een goed voorbeeld van verkeerde aannames. Dat kan gevaarlijk zijn omdat je dan de feiten niet meer ziet en de confrontatie met je eigen overtuigingen niet meer aangaat. Veel economische theorieën zijn uitermate geschikt als studiemateriaal. Maar als je uitsluitend daarop financieel beleid gaat baseren, dan houd je jezelf voor de gek”, zegt Lundbergh.

Diversiteit in denken is vereistDe tools in The Enemy Within om biases tegen te gaan zijn volgens hem geen wondermiddelen. “Je wordt niet automatisch succesvol als je ze invoert in je bestuursvergaderingen. De wereld is onzeker en ook de allerbeste benadering kan mislukken. Maar hoe robuuster je oplossingen zijn, hoe beter je ervoor staat, ongeacht hoe de toekomst eruit ziet. Om deze hulpmiddelen succesvol in te zetten is diversiteit in denken vereist. Dat betekent dat je naast een open mindset ook grote verscheidenheid aan denken in je bestuur moet hebben. Verder moet je nederig en adaptief zijn, je moet bereid zijn om je overtuigingen steeds uit te blijven dagen.”

De weg naar betere strategische beslissingenDe whitepaper The Enemy Within. Neem betere beslissingen door de confrontatie met je eigen overtuigingen aan te gaan telt ruim honderd pagina’s en gaat achtereenvolgens in op de manier waarop ons brein werkt, individuele biases en groepsdynamiek en de onschuldige en gevaarlijke gevolgen daarvan. Deze hoofdstukken zijn voorzien van beschrijvingen van wetenschappelijke experimenten en faits divers. Daarna volgen de hulpmiddelen voor bestuurders voor het de-biasen van de weg naar betere besluitvorming aan de bestuurstafel van een pensioenfonds. Dit aan de hand van acht bouwblokken en een checklist die het maken van vermijdbare fouten helpt voorkomen.