Pensioenfonds Zorg en Welzijn: derde kwartaal 2018

Pensioenfonds Zorg en Welzijn: derde kwartaal 2018

pensioenfonds-zorg-en-welzijn-derde-kwartaal-2018_1_5Hr73X.jpg

De beleidsdekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is in het derde kwartaal van 2018 gestegen van 100,6% naar 101,5%. De actuele dekkingsgraad is gestegen van 101,4% naar 103,4%.

De beleidsdekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is in het derde kwartaal van 2018 gestegen van 100,6% naar 101,5%. De actuele dekkingsgraad is gestegen van 101,4% naar 103,4%.

Peter Borgdorff, directeur van PFZW: “Het afgelopen kwartaal liet een licht verder herstel zien van de financiële positie. Toch is het nog te vroeg om te zeggen of een verlaging van de pensioenen van de baan is. Daarvoor moet de actuele dekkingsgraad twaalf maanden lang gemiddeld boven de kritische grens van 104,3 % zijn. Dat zal nog even duren. In de tussentijd hopen wij op wijze besluiten van de politiek en toezichthouder. De pensioenen kunnen al veel te lang niet meegroeien met de stijgende prijzen. Dat is steeds moeilijker uit te leggen, nu de economie op volle toeren draait. Het wordt de hoogste tijd dat werknemers die pensioen opbouwen en gepensioneerden daar ook wat van gaan merken. Ook daarom wachten wij met smart op een goed pensioenakkoord.”

Kerncijfers

(kwartaal ultimo)

Jaarlijks gemiddelde rendement vanaf 1971: 8,1%. Tienjaars gemiddelde rendement: 6,1%

Het totaalrendement is inclusief het resultaat op het gedeeltelijk afdekken van het rente-, inflatie- en valutarisico. De rente in de bovenstaande tabel is de rente volgens de rentetermijnstructuur van DNB.

Ontwikkeling dekkingsgraad

De stijging van de actuele dekkingsgraad in het derde kwartaal van 101,4% naar 103,4% komt vooral door het positieve rendement van de beleggingen. De beleidsdekkingsgraad is gestegen van 100,6% naar 101,5%. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden.

In dit kwartaal is de actuele dekkingsgraad per saldo met 2,0 procentpunt gestegen. Door de ontwikkeling van de rentecurve daalde de waarde van de verplichtingen. Hierdoor steeg de actuele dekkingsgraad met 0,8 procentpunt. Door premieontvangsten en uitkeringen is de actuele dekkingsgraad met 0,1 procentpunt gedaald. De waarde van de beleggingen die dienen voor de renteafdekking hadden een negatief effect van 0,6 procentpunt op de actuele dekkingsgraad. De beleggingen die niet ingezet worden voor de renteafdekking hadden samen een positief effect van 1,9 procentpunt.

Het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) heeft een nieuwe inschatting van de toekomstige levensverwachting gepubliceerd. Hierin wordt voorspeld dat in Nederland de toekomstige levensverwachting minder snel zal stijgen. Dit leidt tot een stijging van de actuele dekkingsgraad met ruim 1 procentpunt. Deze is op dit moment nog niet in de dekkingsgraad verwerkt. Naar verwachting wordt deze stijging in de actuele dekkingsgraad van november 2018 verwerkt en daarmee in het kwartaalbericht over het vierde kwartaal zichtbaar.

Kans op verlaging van pensioenen

Ondanks de stijging van de beleidsdekkingsgraad, ligt deze nog steeds onder de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3%. Eind 2017 was het derde jaareinde op rij dat de beleidsdekkingsgraad van PFZW onder de minimaal vereiste dekkingsgraad lag. Als de beleidsdekkingsgraad tot en met eind 2020 onder deze grens blijft, moet PFZW de pensioenen verlagen. De komende jaren is dus een verder herstel van de dekkingsgraad nodig om een toekomstige verlaging van pensioenen te voorkomen.

Beleggingsportefeuille en rendement per eind Q3 2018

Rendement

In het derde kwartaal liep de economische spanning tussen de Verenigde Staten en China verder op. Inmiddels wordt zo’n US$ 250 miljard aan Chinese importen belast, dit is bijna de helft van alle importen. De cijfers voor de Verenigde Staten wijzen nog altijd op aanhoudend sterke bbp-groei, terwijl de cijfers in de eurozone op een meer gematigd niveau zijn gestabiliseerd na de afkoeling in de eerste helft van het jaar. De groeivooruitzichten voor opkomende economieën zijn gedurende het derde kwartaal per saldo verslechterd.

Bij de beleggingscategorie zakelijke waarden boekten de meeste aandelenindices van ontwikkelde markten in het derde kwartaal een positief rendement, vooral gedreven door de sterke winstcijfers van bedrijven.

De rentes op Duitse en Nederlandse staatsobligaties in de eurozone stegen in het derde kwartaal. Dit leidde tot een negatief rendement op deze beleggingen. De stijging van rentes kwam vooral door de hogere stijging van lonen en door de stijging van de lange rentes in de Verenigde Staten.

Onder andere door de waardedaling van Argentijnse en Turkse obligaties was er een negatief rendement op de beleggingen in Emerging Market Debt Local Currency. Wat betreft de beleggingen in Grondstoffen was er een positief rendement. De Brent-olieprijs steeg in het derde kwartaal, toen duidelijk werd dat de olieproducerende landen hun productie niet nog verder wilden uitbreiden. Het rendement van de valuta overlay was in het derde kwartaal positief, voornamelijk door de waardestijging van de dollar.

Profiel PFZW

PFZW is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en het pensioenvermogen van 2,8 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. Het pensioenfonds beheert het belegd vermogen, dat ultimo september 2018 € 206,5 miljard bedroeg.

Disclaimer

De cijfers in dit document zijn deels op schattingen gebaseerd en niet gecontroleerd door de externe accountant en certificerende actuaris.

1 De rendementen per beleggingscategorie zijn berekend op basis van een volledige afdekking van de zeven grootste ontwikkelde markten valutarisico’s. Bij de valuta overlay wordt het verschil tussen een volledige afdekking en de werkelijke afdekking van valutarisico’s gerapporteerd.

2 Betreft contributie aan totaal rendement.