Outlook 2021: Daniel Morris (BNP Paribas Asset Management)

Outlook 2021: Daniel Morris (BNP Paribas Asset Management)

Vooruitzichten
Daniel Morris (photo archive BNP Paribas Asset Management)

Door Daniel Morris, Chief Market Strategist van BNP Paribas Asset Management

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2021?

Wij geloven in een groeiherstel in 2021, ondanks een sterke wereldwijde krimp in 2020, een mogelijke hernieuwde dip in Europa in het vierde kwartaal en drie onderling verbonden crises op het gebied van gezondheid, economie en klimaat. Hoewel de VS naar verwachting tegen het einde van 2021 terugkeert naar het niveau van vóór de pandemie, zien we pas eind 2022 een volledig herstel voor de eurozone.

We denken dat China de komende jaren gaat streven naar een jaarlijkse groei van 5 tot 6% en dit groeipercentage waarschijnlijk kan realiseren. Dat gaat het herstel in opkomende markten ondersteunen.

Wat zijn de grootste kansen en bedreigingen voor beleggers?

Met ten opzichte van de ontwikkelde markten redelijke waarderingen verwachten we dat aandelen van opkomende markten een deel van hun ondermaatse prestaties van het afgelopen decennium zullen compenseren.

Het vooruitzicht van aanhoudend lage yields pleit voor een structurele long durationpositie in vastrentende waarden. Wij geloven dat er kansen zijn voor creditbeleggers die onderscheid kunnen maken tussen permanent en tijdelijk door de lockdown-recessies getroffen bedrijfstakken.

Een aanhoudend wereldwijd cyclisch economisch herstel zou de grondstofprijzen moeten ondersteunen, ook al wordt de expansie van China minder grondstoffenintensief dan in het verleden.

Bij het beoordelen van de kansen worden strikte selectiecriteria op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG) toegepast. Deze aanpak komt ook terug in onze keuze van investeringsthema’s, zoals de energietransitie, ecologische duurzaamheid, gezondheidszorg en innovatie en disruptie, om ‘the great instability’ te beheersen zoals die naar verwachting heel 2021 voort zal duren.