SSGA: Besluit van de ECB - nog eens 100 basispunten zal het economisch herstel afremmen

SSGA: Besluit van de ECB - nog eens 100 basispunten zal het economisch herstel afremmen

ECB
ECB (2).jpg

Door Elliot Hentov, Head of Macro Policy Research bij State Street Global Advisors

Er is goed werk geleverd vandaag, met een renteverhoging die de markten hadden verwacht. De volgende vergadering kan minstens zo goed aansluiten bij verwachtingen, want een nieuwe verhoging met 50 basispunten is goed geseind en naar verhouding geprijsd. Daarna zal het beleidsconflict waarschijnlijk gaan terugkeren.

De economie van de Eurozone heeft een 'annus horribilis' weten te vermijden dankzij rigoureuze energiebesparingen, zorgvuldige energieopslag en wat steun van boven in de vorm van een zachte winter. Meer wonderen lijken onwaarschijnlijk en zelfs een milde economische vertraging zal het beleidstraject van de ECB bemoeilijken.

Hoeveel kan een centrale bank verhogen in een stagnerende economie na de snelste verkrappingscyclus in de geschiedenis? In totaal is nog maximaal 100 basispunten mogelijk voordat het monetaire beleid een rem zet op economisch herstel. Bovendien krimpt de ECB haar balans in, wat onevenredig meer invloed heeft op de Europese kredietvoorwaarden dan in de VS.

Het beleid zal dus in het voorjaar tot stilstand komen... maar dat is nog lang geen verwachting van een koersdraai op korte termijn.