CBRE: Vrees voor nieuwbouwimpasse in 2023

CBRE: Vrees voor nieuwbouwimpasse in 2023

Vastgoed
Algemeen (19) Bouwen-bouwer-kopiëren

In 2023 dreigt er een groot tekort aan vastgoed voor de logistieke sector te ontstaan. De door de overheid ingeperkte bouw van nieuwe distributiecentra zorgt voor een historisch laag niveau aan investeringen in logistiek vastgoed. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde Outlook-rapport van CBRE. De vastgoedadviseur verwacht dat de huurprijzen in de logistieke sector zullen toenemen.

Een groot deel van het potentiële investeringsaanbod strandde in de tweede helft van het jaar. Voor een groot deel van de projecten kwam dit met name door de opgelopen financieringsrente, maar ook was de onzekerheid rond de aangekondigde huurprijsregulering een belangrijke drempel. De impact daarvan komt tot uiting in het beleggingsvolume dat in 2022 ten opzichte van het langjarig gemiddelde 46% lager uitvalt.

Nieuwbouwimpasse

Op de beleggingsmarkt voor huurwoningen zijn de eerste gevolgen van dalende prijzen zichtbaar en dat geldt in vergelijkbare mate ook voor de nieuwbouw-koopwoningmarkt. De koopwoningmarkt keert zich van een verkopers- naar een kopersmarkt, voornamelijk door de oplopende hypotheekrente en toenemende economische onzekerheid. Thomas Westerhof, Head of Residential Investment bij CBRE: ‘Bij dalende opbrengsten voor nieuwbouwprojecten aan de ene kant en hoge grond- en bouwkosten aan de andere, ligt een impasse op de nieuwbouw-woningmarkt op de loer.’ ‘Daar komt bij dat de voorgestelde huurregelgeving een verkrappend effect dreigt te gaan hebben op de bestaande voorraad betaalbare huurwoningen wanneer investeerders in toenemende mate zullen overgaan op uitponden’.

Woningmarkt roept om flexibilisering

Westerhof: ‘Naar verwachting kunnen woningcorporaties en beleggers de afgenomen vraag op de particuliere koopwoningmarkt voor een beperkt deel opvangen – maar flexibiliteit in de programmering van nieuwbouwprojecten is een belangrijke voorwaarde.’