Vanguard: Financiële markten en centrale banken spelen kat en muis

Vanguard: Financiële markten en centrale banken spelen kat en muis

Monetair beleid
Algemeen - outlook - nieuwe baan - on the move

Centrale banken en financiële markten zijn sinds afgelopen zomer in een kat en muisspel verwikkeld: waar centrale banken een meer hawkish beleid nastreven, hebben de financiële markten meer behoefte aan een dovish geluid. Volgens Jumana Saleheen, econoom bij Vanguard, geloven de markten de mededelingen van de centrale banken niet.

De prognoses van de centrale banken komen inderdaad niet overeen met de marktconsensus: de markten hebben een lagere inflatieverwachting en pessimistischere groeivooruitzichten. Dit kan ten dele verklaren waarom de markten de rentevooruitzichten gematigder inschatten.

Vanguard gaat ervan uit dat de inflatie dit jaar terugloopt, maar pas in 2024 of 2025 de doelstelling van de centrale banken bereikt. Voor de VS voorziet Vanguard een milde recessie gezien de sterke arbeidsmarkt en voor de EU verwacht Vanguard een diepere recessie door de oorlog en de energiecrisis.

De centrale banken slaan een hawkish toon aan omdat ze de inflatie terug willen dringen. Om deze terug te brengen naar de doelstelling van 2%, moeten ze de rente verder verhogen.

Fed-voorzitter Powell en ECB-voorzitter Lagarde stellen echter dat, wanneer de rente eenmaal de piek bereikt heeft, deze enige tijd op dat niveau - dus op restrictief terrein - moet blijven. Er bestaat nog wat verwarring of de rente de piek al heeft bereikt en wat precies wordt bedoeld met ‘restrictief’.

Een van de definities van ‘restrictief’ is dat de beleidsrente hoger is dan de neutrale rente. De Fed schat dat de illusoire neutrale rente rond de 2% tot 3% ligt. Met een rente van 4,25-4,5% bevinden we ons op restrictief terrein.

Anderen interpreteren ‘restrictief’ zo dat de reële rente - gedefinieerd als de nominale rente minus de inflatie - positief is. Met een inflatie van 7% zitten we volgens deze definitie niet op restrictief terrein.  

De markten verwachten dat een recessie de centrale banken onder druk zal zetten om de rente te verlagen. Dat is wat ze in het verleden hebben gedaan, toen de inflatie laag en stabiel was.

Maar zal dat dit jaar ook gebeuren, als de inflatie nog steeds boven de doelstelling ligt? De markten zeggen van wel. Zij houden er momenteel rekening mee dat de Fed de rente tegen het einde van dit jaar twee keer verlaagt. Voor het eurogebied zien de markten voorlopig geen renteverlagingen.   

Het kat- en- muisspel gaat dus nog wel even door.