Nuveen: Glijdende inflatie niet zonder risico

Nuveen: Glijdende inflatie niet zonder risico

Inflatie
Koersgrafiek (10) koers pijl omlaag daling crisis.jpg

Beleggers likken hun wonden na forse verliezen op de aandelenmarkten. Maar er gloort langzaam weer hoop, schrijft Saira Malik, beleggingsstrateeg van vermogensbeheer Nuveen in haar outlook voor 2023. “Inflatiestijging lijkt gelukkig aan kracht te hebben afgenomen”. Maar, zo waarschuwt Malik, het inflatiespook kan zomaar weer de kop opsteken. “Daarnaast is het naar beneden glijden van de inflatie ook nooit zonder risico,” stelt ze.

Een wereldwijde recessie is inmiddels onvermijdelijk. Volgens Malik is dat vooral te wijten aan het feit dat centrale banken hun beleid richten op inflatiebestrijding. “Dit gaat ten koste van de economische groei. Er is ook geen enkele garantie dat de belangrijkste rentetarieven de daling van de inflatie volgen. In tegendeel zelfs, Powell heeft aangegeven dat de Fed niet van plan is om een rentestap terug te doen waardoor de Amerikaanse economie en de beurzen verder in het nauw komen.” 

Malik raadt beleggers aan om een minder cyclische aanpak te hanteren omdat bedrijfswinsten door een recessie en prijsdalingen onder druk komen te staan. “We geven de voorkeur aan kwaliteitsaandelen, dividendaandelen en het investeren in beursgenoteerde infrastructuurprojecten.” 

Obligaties hebben beleggers het afgelopen jaar weinig soelaas geboden. Malik denkt dat de tijd nu wel rijp is om de duration iets te verhogen door te kiezen voor investment grade- obligaties en Amerikaanse gemeentelijke obligaties. 

Private markten merkten nauwelijks iets van alle onrust. Malik heeft een duidelijke voorkeur voor private credit vanwege de sterke fundamentals. “En landbouwgrond geldt als een prima inflatiehedge.” De beleggingsstrateeg ziet meer kansen in beursgenoteerd vastgoed (Reits) dan in niet-beursgenoteerd vastgoed.  

“Al met al, zal het beleggingslandschap er in 2023 ietsjes anders uitzien dan dit jaar. Beleggers moeten zich wel schrap blijven zetten voor onvoorziene hobbels”, concludeert Malik.