Principal AM: Gevolgen van reële rendementen voor de aandelenstijl

Principal AM: Gevolgen van reële rendementen voor de aandelenstijl

Aandelen

Hoge reële rendementen drukken de relatieve prestaties van groeiaandelen en rentegevoelige langetermijnaandelen, terwijl inkomsten- en dividenduitkerende aandelen beter stand hebben gehouden. Op korte termijn kunnen beleggers verwachten dat dividend- en waardeaandelen gunstig blijven, aldus Principal Asset Management in een marktvisie.

'Houd oog op de piek van agressief Fed-beleid, verslechterende economische omstandigheden en een zwakkere Amerikaanse dollar alvorens de aandacht weer te verleggen naar meervoudige groeiaandelen', zo luidt de boodschap van deze asset manager.

'Jaren van negatieve reële rendementen hebben ondersteuning geboden voor risicovolle assets. De huidige beleggingsomgeving laat een heel ander beeld zien, met een reëel 10-jaars rendement dat onlangs de 1,7% heeft overschreden – meer dan het dividendrendement van de S&P 500.

Een stijging van de reële rendementen is typerend voor perioden van sterke economische groei. In 2022 kan de stijging naar positief terrein echter worden toegeschreven aan de verkrapping van de financiële voorwaarden, zowel door renteverhogingen van de Federal Reserve als door kwantitatieve verkrapping, en een sterke Amerikaanse dollar.

In dit moeilijke economische klimaat hebben aandelen zonder onmiddellijke inkomstenstroom minder goed gepresteerd dan hun tegenhangers met een hoog dividend, en hebben rentegevoelige langetermijnaandelen minder goed gepresteerd dan kortetermijnaandelen. Waardeaandelen zijn inderdaad van kortere duur dan groeiaandelen – deels vanwege hun hogere dividenduitkeringen – en hebben het beter gedaan dan andere aandelen.

De stijging van het winstrendement is in overeenstemming met de outperformance van kortetermijnaandelen. De stijging van de reële rente is echter zo sterk dat deze nu is losgekoppeld van het bredere marktrendement en, bijgevolg, van de verhouding tussen korte- en langetermijnaandelen. Daarom heeft de potentiële outperformance van zowel kortetermijnaandelen als dividenduitkerende aandelen nog ruimte te overbruggen naarmate zij de hoge reële rendementen 'inhalen'.

Voor beleggers zullen groeiaandelen (lange termijn, laag dividend) waarschijnlijk onder druk blijven staan totdat de Amerikaanse economische groei consistent tekenen van verslechtering vertoont, de dollar verzwakt en de Fed haar langverwachte pauze inlast. Tot die tijd zullen waardeaandelen waarschijnlijk gunstig blijven.'