BLI: Een recessie lijkt onafwendbaar

BLI: Een recessie lijkt onafwendbaar

Recessie (dreiging)
Outlook vooruitzicht (21) recessie crisis

Door Guy Wagner, Chief Investment Officer van Banque de Luxembourg Investments

Hoewel de wereldeconomie zich ondanks de vele onzekerheden veerkrachtig toont, lijkt een recessie onafwendbaar. Dat schrijven Guy Wagner en zijn team in hun recentste analyse over de financiële markten.

In de Verenigde Staten blijft het gezinsverbruik gematigd groeien, ondersteund door de sterke arbeidsmarkt, die nog steeds geen tekenen van verzwakking vertoont. “Toch wijzen de meeste voorlopende indicatoren op een vertraging, en de vastgoedsector, die doorgaans als eerste op een monetaire verkrapping reageert, laat een daling optekenen van zowel de bouwvergunningen als de huizenprijzen”, zegt Guy Wagner, chief investment officer (CIO) van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. “In de eurozone willen de overheden de schok van de conjunctuurvertraging verzachten met nieuwe steunmaatregelen. Zo kondigde Duitsland een steunpakket van 200 miljard euro aan.”

In China probeert de overheid de zwakke activiteit als gevolg van de aanslepende problemen in de vastgoedsector en het algemene klimaat van onzekerheid door het nultolerantiebeleid tegenover het coronavirus te compenseren door de investeringen in infrastructuur op te voeren. Japan blijft een van de weinige landen die de activiteit blijven ondersteunen door het monetaire beleid soepel te houden. De inflatie staat er ook ver onder die van de westerse landen.

Inflatie in de eurozone bereikt nieuwe hoogtepunten

Ook al is de Amerikaanse inflatie in augustus voor de tweede maand op rij gedaald, toch is het nog te vroeg om die terugval nu al duurzaam te noemen. “De hoge vergelijkingsbasis, de omkerende tendens bij de grondstofprijzen en de verzwakking van de wereldeconomie pleiten echter voor een geleidelijke, zij het trage daling van de inflatie over de komende maanden”, vermoedt de Luxemburgse econoom. In de eurozone heeft de druk op de energieprijzen de inflatie nog verder naar nieuwe hoogten gestuwd.

Centrale banken scherpen monetair beleid drastisch aan

Zoals verwacht, bleven de centrale banken het monetaire beleid in september drastisch aanscherpen. Het Federal Open Market Committee van de Amerikaanse Federal Reserve heeft het doelbereik voor de Federal Funds-voet met 75 basispunten verhoogd tot 3% - 3,25%. Dat is de derde renteverhoging met 0,75% op rij. Voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank herhaalde dat het comité vastbesloten is om verder te blijven verstrakken, aangezien de inflatie hardnekkig hoog en de arbeidsmarkt heel krap blijft.

In de eurozone heeft de Europese Centrale Bank haar belangrijkste beleidsrente ook met 75 basispunten verhoogd, naar 1,25%. Guy Wagner: “Dat was de eerste keer sinds de introductie van de eenheidsmunt dat ze in die mate heeft ingegrepen.” Net als haar Amerikaanse tegenhanger benadrukte ook ECB-voorzitter Christine Lagarde dat de buitensporige inflatiedruk absoluut verder moet worden bestreden door middel van veel hogere rentevoeten.

Obligatierentes blijven stijgen

De verkrappende uitlatingen van de centrale bankiers over de weg die de beleidsrente verder moet volgen, hebben de rentevoeten op de obligatiemarkten nog meer doen stijgen. Zo is de Amerikaanse tienjaarsrente sterk gestegen en heeft ze in de loop van de maand zelfs heel even de 4% aangetikt. In de eurozone steeg de tienjaarsrente in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Correctie op de aandelenmarkten houdt aan

In september zetten de aandelenmarkten de correctie voort die in augustus werd ingezet. “De renteverhogingen en de recessievrees hebben de beurskoersen nog meer de dieperik in getrokken: de meeste indexen hebben sinds het begin van het jaar 15% of meer ingeleverd”, aldus Guy Wagner. Als we naar de regio's kijken, zien we dat de S&P 500 in de VS, de Stoxx 600 in Europa, de Topix in Japan en de MSCI Emerging Markets stuk voor stuk zijn gedaald. “Bij de sectoren hield de gezondheidszorg bijzonder goed stand, terwijl vastgoed en technologie de zwaarste correctie te verwerken kregen.”