Invesco: Kansen bij Britse small caps

Invesco: Kansen bij Britse small caps

Verenigd Koninkrijk
Engeland.jpg

De koers van de Britse FTSE Small Cap Index prijst momenteel al de grootste winstdalingen in. Op basis van een historische analyse stellen fund managers Jonathan Brown en Robin West van vermogensbeheerder Invesco dat de Britse small cap sector daarom nu bijzondere aandacht verdient.

'In het verleden heeft het kopen van FTSE Small Caps op momenten dat de koers-winstverhouding op jaarbasis kleiner dan 10 is, een aantrekkelijk absoluut totaalrendement opgeleverd', zo schrijven fund managers Jonathan Brown en Robin West in hun artikel ‘Small is beautiful: opportunity in the small cap sector'.

Ze vervolgen: 'In de afgelopen dertig jaar waren er 38 maanden waarin de trailing P/E, de koers tegenover de winst van de voorbije twaalf maanden, minder dan 10 bedroeg. Dat is 10,8% van de tijd. Slechts in vier van die maanden was het totale rendement over de daaropvolgende twaalf maanden negatief. Het gemiddelde rendement over de volgende twaalf maanden bedroeg 35,9% wanneer de trailing P/E kleiner dan 10 was. 

Het klopt dat Britse small caps meer blootgesteld zijn aan de lokale economie dan Britse large caps die meer internationaal gericht zijn. Het klopt ook dat veel bedrijven te kampen hebben met moeilijke economische omstandigheden.

Maar de impact van de brandstof- en grondstoffenprijzen en de druk die uitgaat van de problemen in de toeleveringsketens, zijn niet uniek voor de Britse economie. De inflatiedruk is wereldwijd duidelijk. De Duitse en Italiaanse afhankelijkheid van Russisch gas maakt hun economieën (en zelfs het EU-blok) minstens even kwetsbaar als die van het VK. De consequentie hiervan is dat Britse small caps, met hun binnenlandse inslag, niet onevenredig hard getroffen worden door macro-economische factoren.

Alles welbeschouwd lijken de waarderingen voor Britse aandelen over het hele marktcap-spectrum aantrekkelijk. Maar de huidige trailing koers-winstverhouding ratio van de FTSE Small Caps van 8,6 (op 31 juli) ziet er bijzonder aantrekkelijk uit.'