eToro: Kwartaalcijfers Shell nóg beter dan verwacht

eToro: Kwartaalcijfers Shell nóg beter dan verwacht

Grondstoffen Aandelen
Olie Grondstoffen

Door Jean-Paul van Oudheusden, Marktanalist bij eToro

Shell boekte in het tweede kwartaal van 2022 een torenhoge winst van $ 11,5 miljard. Dat stelt het bedrijf in staat om opnieuw voor $ 6 miljard aan eigen aandelen in te kopen. Aandeelhouders kunnen dit waarderen en beloonden het aandeel Shell vandaag bij de opening op de beurs met een plus van 2%.

Zonder twijfel laait in het Verenigd Koninkrijk de publieke discussie weer op waarom Shell niet meer doet voor de samenleving, waar duizenden gezinnen de energierekening fors zien oplopen en aankomende winter in de kou dreigen te zitten door gastekorten.

Resultaten

De winst van $ 11,5 miljard in het tweede kwartaal was nog hoger dan de $ 11 miljard die door analisten werd verwacht. De winst per aandeel steeg naar $ 1,54 ten opzichte van $ 1,39 een kwartaal eerder. De grootste bijdrage werd geleverd door de Upstream divisie. De winst daar bedroeg maar liefst $ 4,9 miljard ten opzichte van $3,5 miljard in het eerste kwartaal.

Analisten hadden gerekend op $ 4,3 miljard. Ook in de Integrated Gas divisie werd uiteraard goed verdiend. De winst kwam met $ 3,7 miljard alleen lager uit dan de $ 4,1 miljard in het eerste kwartaal, omdat Shell inkomsten mist uit het afgestoten belang in het gasveld Sachalin-2 in het Noordoosten van Rusland. Ook de divisies Chemicals en Renewables boekten flinke progressie.

Winstuitkering

De enorme winst maakt het voor Shell mogelijk om opnieuw eigen aandelen in te kopen, dit keer voor een bedrag van $6 miljard. Het vorige programma van $ 8,5 miljard was nog maar net afgerond. De nieuwe inkoop bedraagt ongeveer 3,2% van de huidige beurswaarde.

Shell is van plan de inkoop af te ronden voor de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal op 27 oktober 2022. Naast de aandeleninkoop betaalt Shell de aandeelhouders ook opnieuw een dividend van € 0,25 op kwartaalbasis.

De periode Ben van Beurden

Op 1 januari 2014 volgde Ben van Beurden Peter Voser op als CEO van, toen nog, Royal Dutch Shell. Een jaar later kondigde hij de grootste transactie van Shell ooit aan: de overname van British Gas. De overname werd afgerond in 2016 voor een bedrag van $ 52 miljard, waardoor de schuld van het concern opliep naar ruim $ 90 miljard.

Van Beurden berekende dat hij een olieprijs nodig had van gemiddeld $ 60 per vat om break-even te spelen. Na de periode van 2011-2014 met een gemiddelde olieprijs van ongeveer $ 100 per vat heeft de markt tussen 2015-2021 dat niveau nauwelijks nog gezien.

De huidige, onverwachte situatie stelt Van Beurden in staat om de schuld van Shell versneld terug te brengen tot $ 46 miljard aan het einde van het tweede kwartaal van 2022. Dat bedrag is ongeveer gelijk aan het bedrag van toen hij begon als CEO in 2014.

Vooruitzichten

Shell is terughoudend met het verhogen van de vooruitzichten voor het derde kwartaal en de periodes daarna. Gezien de grote onzekerheid in de markt is dat niet onlogisch, maar wel opvallend.

De marktprijzen voor olie en gas liggen nog steeds ruim boven de niveaus waar Shell intern mee rekent. De ervaringen van 2008 en 2014 (toen de olieprijs daalde van $ 147 naar $ 35 respectievelijk van $ 105 naar $ 30) zullen daarbij een rol spelen.

Gas, waterstof en India

Voor wat betreft de investeringen noemt Shell in een persbericht drie concrete bestemmingen: gas (LNG), waterstof en India. De investeringen in gas en waterstof zijn bedoeld om op lange termijn te zorgen voor energiezekerheid in het Verenigd Koninkrijk. Dat zal door het publiek niet zo worden uitgelegd, maar het is wel de juiste beslissing. LNG biedt de meeste zekerheid, want het is de kernexpertise van Shell (bij uitstek na de overname van British Gas).

Op het gebied van waterstof is er nog veel te ontwikkelen en te bewijzen, maar dat lijkt de voorkeursroute om de zware industrie verder te kunnen ontwikkelen. Met de investeringen in India, maar ook voor wat betreft LNG in Qatar en Australië toont Shell ondernemerschap om na het wegvallen van Sachalin-2 nieuwe groeimarkten aan te boren. 

Ontwikkeling van de olieprijs (Brent) tussen 2004 en 2022

Bron: Yahoo Finance