Jennison Associates: Kans op Amerikaanse recessie neemt toe, groeiaandelen blijven interessant

Jennison Associates: Kans op Amerikaanse recessie neemt toe, groeiaandelen blijven interessant

Verenigde Staten Recessie (dreiging)
Recessie2.jpg

We zijn nog niet op het punt waar een Amerikaanse recessie onvermijdelijk is, maar de vooruitzichten voor een recessie blijven toenemen. Dat stelt Raj Shant, managing director bij Jennison Associates.

“Bedrijven in onze portefeuille gaan bij het maken van hun plannen uit van het besef dat de vooruitzichten op middellange termijn nu onzekerder zijn dan aan het begin van het jaar. Aanpassingen in de aanwervingsplannen en een grotere impact van de wisselkoersen op de gerapporteerde winst behoren tot de verschuivingen die in dit stadium een invloed hebben op de financiële vooruitzichten voor het volledige jaar.”

De voordelen en kenmerken van groeibedrijven van hoge kwaliteit trekken doorgaans meer de aandacht van beleggers in perioden van vertragende groei, omdat ze relatief goed bestand zijn tegen economische tegenwind. Gedurende een groot deel van de afgelopen 40 jaar was desinflatie de rode draad en daalden de rentetarieven, met name tijdens vertragingen van de economie.

“In de huidige cyclus heeft een inflatiepiek de beleidsmakers en de markt echter gedwongen te reageren met fors hogere rentetarieven, waardoor de disconteringsvoet die beleggers toepassen op de waarde van toekomstige kasstromen voor veel van de groeibedrijven in onze portefeuille, is opgedreven. Als gevolg daarvan heeft de totale waardering van onze large-cap groeiportefeuille zich de voorbije maanden aanzienlijk aangepast aan deze impact en is ze teruggekeerd naar de niveaus van vóór de pandemie.”

Extreme zwakte op de aandelenmarkten kan leiden tot onverwachte zwakte op de eindmarkten, stelt Shant.

“Dat is één van de lessen die wij in meer dan 50 jaar beleggen voor onze cliënten hebben geleerd. Wij analyseren de risico's voor de omzetgroei, de operationele marges, de cashflow en de winstgroei in verschillende noodscenario's. Op basis van ons bottom-up onderzoek en onze analyse zijn wij nog steeds van mening dat de bedrijven in onze portefeuilles in de beste positie verkeren om de groeivertraging het hoofd te bieden. Zij bieden unieke producten en diensten aan die door innovatie en flexibiliteit inspelen op de vraag in groeiende markten. De sterke balansen en financiële flexibiliteit van de bedrijven moeten hen in staat stellen marktaandeel te winnen van zwakkere concurrenten, terwijl ze gedurende de hele periode blijven investeren in toekomstige groei.”