Gestegen dekkingsgraden bij miljarden vermogensverlies

Gestegen dekkingsgraden bij miljarden vermogensverlies

Pensioenfondsen
Pensioen (02)

De grootste vijf pensioenfondsen hebben voor meer dan 100 miljard euro in rook zien opgaan in het afgelopen kwartaal. Tegelijkertijd zagen zij hun dekkingsgraad stijgen door de gestegen marktrente.

Afgelopen donderdag publiceerden ABP, PFZW, PME, PMT en bpfBOUW hun kwartaalcijfers. Daaruit valt op te maken dat in het afgelopen kwartaal door de turbulentie op de financiële markten miljarden euro’s zijn verdampt.

Vooral beleggingen in beursgenoteerde aandelen en obligaties verloren flink. Zo noteerde PMT een verlies van 8,2% op de aandelenportefeuille, bpfBOUW een verlies van 8,7%, ABP een verlies van 9,5%, PME een verlies van 11,5% en PFZW een verlies van 12,4%. Alternatieve beleggingen in bijvoorbeeld infrastructuur, grondstoffen en private equity droegen bij de fondsen wel positief bij in het resultaat.

Ondanks de grote verliezen, verbeterde de financiële situatie van de fondsen als gekeken wordt naar de dekkingsgraad. Die ging bij alle fondsen omhoog door de gestegen marktrente en kwam bij alle vijf grote fondsen boven de drempel van 105% uit.