Principal Global Investors: Alfapotentieel creëren

Principal Global Investors: Alfapotentieel creëren

Financiële markten algemeen
Outlook vooruitzicht (17) navigeren.jpg

Het totale rendementsverschil tussen de best presterende en slechtst presterende sectoren, factoren en aandelen neemt doorgaans toe tijdens perioden van marktstress. De hobbelige eerste helft van 2022 was geen uitzondering, met actieve managers die via zorgvuldige analyse en selectie kans maken op potentiële outperformance. Dat stelt Principal Global Investors.

In haar marktcommentaar van 13 juli 2022 geeft de vermogensbeheerder het volgende aan:

De S&P 500-index is tot nu toe met 20% gedaald, waardoor de winst van 2021 bijna geheel is verdampt. Hoewel het beleggerssentiment ongetwijfeld negatief is, biedt marktstress ook alfamogelijkheden voor actieve managers.

Het totale rendementsverschil tussen de best presterende en slechtst presterende sectoren, factoren en aandelen werd in het verleden groter tijdens periodes van marktstress, wat het outperformancepotentieel vergroot voor ijverige beleggers die in staat zijn om de winnaars te identificeren en de verliezers te vermijden. 

In de huidige cyclus heeft de combinatie van inflatie en angst voor recessie geleid tot een hernieuwde verbreding van de prestatiehiaten:

  • De prestatiespreiding tussen de sectoren is momenteel op het hoogste niveau in meer dan tien jaar, gedreven door een spectaculaire run in de energiesector, terwijl communicatiediensten en IT een brede verzwakking hebben gezien.
  • De kloof tussen factorrendementen is ook verbreed: aandelen met een hoog dividend waren de best presterende factor, en groeiaandelen de slechtste.
  • Hoewel het historisch gezien nog steeds klein is, neemt het aandelenverschil toe en is met 28% veel hoger dan het dieptepunt van 20% in 2021. Aanhoudende marktstress en -volatiliteit kunnen het verder vergroten.

Hoewel langdurige perioden van marktstress inderdaad pijnlijk kunnen zijn voor alle beleggers, hebben indexbeleggers niet hetzelfde alfapotentieel als actieve beheerders die gebruik maken van zorgvuldige analyse en selectie. Hoewel er dus op korte termijn meer onzekerheid kan worden verwacht, biedt deze uitdagende marktcyclus beleggers nog steeds kansen om beter te presteren.