PGIM Fixed Income: Markten kunnen niet meer vertrouwen op de Fed-put

PGIM Fixed Income: Markten kunnen niet meer vertrouwen op de Fed-put

Fed

Nu de Federal Reserve weer een meer conventioneel monetair beleid voert om de inflatie te bestrijden, streeft ze actief naar krappere financiële condities. Daarmee zal ze waarschijnlijk doorgaan totdat er duidelijk en overtuigend bewijs is dat de inflatie weer richting het streefpercentage gaat, zegt Guillermo Felices, Global Investment Strategist bij PGIM Fixed Income. Hij stelt dat de markten bij de huidige hoge inflatie niet langer kunnen vertrouwen op de ‘Fed put’.

Het is wel mogelijk dat de Fed het roer al omgooit voordat de inflatie daadwerkelijk weer op de 2% is beland, meent de strateeg. Een dergelijk scenario zou zich kunnen voltrekken bij een verslechtering van de economische omstandigheden of vraag die duidelijk wijst op afnemende inflatoire druk. Felices: “Kijk naar het midden van de jaren zeventig voor een historische parallel. Toen raakte de economie in een recessie en verlaagde de Fed de rente al ruim voordat de inflatie begon te dalen.” 

Een andere mogelijkheid is dat de Fed tijdelijk een iets hogere inflatie aanvaardt om te voorkomen dat de economie in een recessie belandt. “Dit scenario lijkt ons enigszins onwaarschijnlijk omdat dit het risico met zich meebrengt dat de inflatieverwachtingen ‘losschieten’ en het niet strookt met de berichtgeving van de Fed. Als de inflatie slechts lichtjes boven het streefpercentage zou liggen, zou de Fed zich hier comfortabeler bij kunnen voelen gelet op haar flexibele gemiddelde inflatiedoelstelling, maar niet nu de inflatie zo hoog is”, aldus Felices.