PGIM: Opkomende markten staan er beter voor dan na de financiële crisis

PGIM: Opkomende markten staan er beter voor dan na de financiële crisis

Opkomende markten Obligaties
Emerging Markets (01) EM Opkomende landen

Opkomende markten zijn nu in sommige opzichten beter voorbereid op de cyclus van renteverhogingen dan na de financiële crisis, zegt Cathy Hepworth, Hoofd van het Emerging Markets Debt Team van PGIM Fixed Income.

'In veel landen zijn de centrale banken al een jaar geleden begonnen met het verhogen van de rente. Ze zijn ook al vrij ver in hun cyclus van renteverhogingen. Tegelijkertijd zijn sommige munten zwakker dan na de financiële crisis. Dit is waar we goed naar moeten kijken binnen de individuele opkomende markten', zegt Hepworth, die in 1995 medeoprichter was van het debt-team voor opkomende markten van de obligatiemanager.

Cruciaal is volgens haar of landen grondstoffen importeren of juist exporteren, hoe de groeivooruitzichten eruitzien, of ze toegang tot de markt hebben en de houdbaarheid van de schuld. En ook hoe goed de landen omgaan met de hoge grondstofprijzen en hoe dat de betalingsbalans beïnvloedt.

In sommige van de grotere opkomende markten heeft de COVID-19-schok de nationale begroting meer onder druk gezet dan na de financiële crisis. Gezien de stijging van de energie- en voedselprijzen is er op sommige markten een verhoogd risico op maatschappelijke spanningen.

Afrika

Het risico van een schuldencrisis is bijzonder groot ten zuiden van de Sahara, waar sommige Afrikaanse landen al in gebreke zijn. Hepworth: 'Dit zijn vaak landen die zich niet op tijd tot instellingen als het Internationaal Monetair Fonds hebben gewend toen duidelijk werd dat de schuldendynamiek onhoudbaar werd. Ghana is daar een voorbeeld van.'

Egypte, aan de andere kant, wordt niet noodzakelijk geconfronteerd met een schuldencrisis, maar is wel kwetsbaar voor stijgende voedselprijzen. Het land probeert steun te krijgen, bijvoorbeeld van sommige Golfstaten. De investeringsbasis voor EM-beleggers blijft echter intact, zegt Hepworth, omdat in het universum van opkomende markten er nog steeds landen zijn die zeer goed gefinancierd zijn. Dit geldt voor zowel overheden als voor bedrijven.

Erdogan

Turkije kampt ook met hoge inflatie en devaluatie van de munt, wat 'een grote uitdaging' is voor president Erdogan, zegt Hepworth.

'Voor het eerst in bijna twintig jaar vormt zich een geloofwaardige oppositie, die hem mogelijk kunnen uitdagen bij de verkiezingen van volgend jaar, of mogelijk eerder. Het is moeilijk om uit de huidige situatie te komen. Uiteindelijk is er altijd de mogelijkheid van kapitaalrestricties. Maar Turkije heeft al zachte kapitaalcontroles: Dit zijn prikkels om de binnenlandse bevolking te ontmoedigen dollars aan te houden. Het tekort op de lopende rekening is nog steeds groot.'

Als het gaat om beleggen in opkomende markten, geeft PGIM Fixed Income de voorkeur aan een barbell-benadering. Hepworth: 'Dat is een strategie waarbij obligaties aan tegengestelde uiteinden van de rendements- en kredietcurve worden gecombineerd.'

Je zou volgens haar moeten beleggen in landen van hoge kwaliteit, misschien enkele Golflanden of zelfs Latijns-Amerikaanse leners die geen extra financiering nodig hebben. 'Beleggers kunnen ook beleggen in landen met een lagere rating, een B- of zelfs een CCC-rating, als zij geen financiering nodig hebben en er voldoende neerwaarts risico of herstructureringsrisico is ingeprijsd. Een voorbeeld is Angola, dat een goede relatie heeft met het IMF.'