Nuveen: Uitgelezen instapmoment voor gemeentelijke obligaties

Nuveen: Uitgelezen instapmoment voor gemeentelijke obligaties

Obligaties
Obligaties (02)

Obligatiebeleggers hoeven gemeentelijke obligaties uit de VS niet langer links te laten liggen. Dat zegt Saira Malik, chief investment officer van de Amerikaanse vermogensbeheerder Nuveen in haar wekelijkse commentaar. “De outflow uit gemeentelijke obligaties was de afgelopen tijd enorm, maar de fundamentals zijn al die tijd eigenlijk best goed geweest.”

De gemeentelijke obligatiemarkten in de VS lijken over hun dieptepunt heen. In mei boekte de Bloomberg Municipal Bond Index voor het eerst sinds november 2021 een positief maandelijks rendement van 1,1%, zegt Malik. “Een maand maakt nog geen trend, maar toch verwacht ik dat de ergste schade die is ontstaan door de stijgende rente en de onzekerheid over het Fed-beleid achter de rug is.”

Volgens Malik lagen met name technische en macrofactoren ten grondslag aan de slechtere prestaties, maar bleven de fundamentals overeind. Reden waarom ze vindt dat het ‘nooit eerder vertoonde hoge bedrag van ruwweg $63 miljard die beleggers (op jaarbasis) uit de sector haalden’, een reflex is. “Zodra de rentes stijgen, begint de uitstroom uit muni-fondsen. En die uitstroom is weer de belangrijkste motor achter de huidige lagere waarderingen van gemeentelijke obligaties.”

Volgens Malik stegen de gemeentelijke belastinginkomsten in de VS vorig jaar met 15% - het hoogst percentage in dertig jaar - en waarschijnlijk zal dat percentage dit jaar verder stijgen. Daarnaast liggen de overheidsreserves op gemiddeld 23% van de uitgaven, vervolgt ze. “Sinds 1979 is dat percentage nog nooit zo hoog geweest.”

Tot slot hebben de meeste gemeentelijke obligaties ook een stabiele of positieve ratingoutlook, zegt Malik. “Vorig jaar heeft Moody's 817 upgrades en slechts 307 downgrades afgegeven. In combinatie met de lage waardering is het een uitgelezen instapmoment.”