DWS: Reden tot voorzichtig optimistisch over de markten

DWS: Reden tot voorzichtig optimistisch over de markten

Vooruitzichten
Algemeen (07) omhoog stijging on the move.jpg

Is het ergste al achter de rug of moeten beleggers zich wapenen tegen nieuwe tegenvallers. Het is volgens Stefan Kreuzkamp, beleggingsstrateeg bij DWS, lastig om deze vraag goed te beantwoorden omdat er veel onzekere factoren zijn:  de oorlog in Oekraïne, de situatie in China en de stijgende inflatie. “Wat we wel kunnen voorspellen is dat de volatiliteit op de aandelenmarkten heel hoog blijft, dat bedrijfsobligaties voorlopig nog wel onder druk staan en dat de ontwikkelende markten te maken krijgen met aanhoudende tegenwind."

“Ondanks alles verwachten we dat de rendementen van de meeste risico-assets de komende twaalf maanden best goed zullen zijn”, aldus Kreuzkamp. “Maar dan moet de situatie niet verder uit de hand lopen.”  Kreuzkamp doelt daarmee op een mogelijke recessie in de VS of Europa. Veel hangt volgens de beleggingsstrateeg ook af van de Fed en of die centrale bank in staat is om de inflatie te beteugelen zonder de economische groei te beknotten. “Veel mitsen en maren dus en veel ruimte voor zowel positieve als negatieve verrassingen.”

DWS heeft haar verwachting voor de wereldwijde economische groei voor dit jaar iets naar beneden gesteld, van 3,5% naar 3,3%. Voor dit jaar gaat DWS uit van een inflatie van 8,0% in de eurozone. In 2023 zal het levensonderhoud 3,3% duurder worden. Voor China zijn de inflatieverwachtingen van DWS een stuk gematigder: 2,3% voor zowel dit als volgend jaar.