Ebury: Aanhoudende rally risicoactiva ondanks oorlog, Fed is ‘hawkish’

Ebury: Aanhoudende rally risicoactiva ondanks oorlog, Fed is ‘hawkish’

Valuta
Federal Reserve.jpg
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebury
 
De koersbewegingen van aandelen en risicoactiva waren vorige week vaak indrukwekkend.
Er werd geen rekening gehouden met de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne en de ‘hawkishness’ van de Fed werd een gevalletje ‘koop het gerucht, verkoop het nieuws’. De financiële markten waren vol optimisme. Dit bleek bijvoorbeeld uit het feit dat de Europese aandelenindexen de week grotendeels afsloten op het niveau dat ze op de dag van de invasie hadden.
 
Op de valutamarkten ging vorige week de Zweedse kroon aan kop. De Japanse yen stond als veilige haven onderaan de G10-ranglijsten. De valuta van opkomende markten blijven winst boeken. Vooral de Latijns-Amerikaanse valuta profiteren van hun grondstofexporterende economieën en de grote afstand tot de oorlog.
 
We willen hierbij opmerken dat onze favoriet, de Braziliaanse real, dit jaar tot nu toe het best presteert van alle grote valuta en ten opzichte van de dollar met ruim 10% is gestegen.
 
Deze week zal de aandacht uitgaan naar de PMI-indicatoren voor economische activiteit, die donderdag in de eurozone en het VK (waar ze nu ‘S&P’ heten) worden gepubliceerd. Dit zijn de eerste indicatoren waaruit de gevolgen van de invasie in Oekraïne blijken, dus er is meer onzekerheid dan anders. Volgens de marktconsensus zal echter een retracement te zien zijn naar niveaus die nog steeds op een sterke economische groei wijzen.
 
Daarnaast zullen deze week niet minder dan zes vertegenwoordigers van de Federal Reserve in het openbaar spreken. We verwachten dat zij meer duidelijkheid zullen geven over het tijdpad en de omvang van de renteverhogingen. Er lijkt in de VS een sterk versnelde verkrappingscyclus te ontstaan, maar de dollar wist vorige week opvallend genoeg niet van de ‘hawkish’ mededelingen van de Fed te profiteren.
 
Ten slotte krijgen we woensdag in het VK het inflatierapport van februari, met cijfers die waarschijnlijk opnieuw de hoogste in tientallen jaren zullen zijn.
 
Belangrijke valuta in detail
 
EUR
 
In de eurozone was het een rustige week, waarin alleen een (retrospectief) rapport over de industriële productie in januari verscheen en de beleggersverwachtingen fors maar niet onverwacht verslechterden na de schok van de Russische invasie. Deze index is in de afgelopen tijd niet zo bruikbaar geweest voor het voorspellen van groei, maar is wat aandacht waard.
 
De gemeenschappelijke munt beleefde een volatiele week, maar wist een rally neer te zetten en duidelijk boven het niveau van 1,10 ten opzichte van de Amerikaanse dollar te eindigen. Deze week spreken zowel ECB-voorzitter Lagarde als hoofdeconoom Philip Lane in het openbaar. De belangrijkste gebeurtenis wordt echter de bekendmaking van de flash-PMI-cijfers van maart, die een eerste idee zullen geven van de stagflatoire gevolgen van de oorlog voor de Europese economie.
 
GBP
 
De Bank of England gaf de markten bij de bijeenkomst van maart van afgelopen donderdag opnieuw een ‘head fake’ (schijnbeweging). De rente werd zoals verwacht verhoogd, maar er was een ‘dovish’ tegengeluid en de verklaring van de bank werd duidelijk ‘dovish’ herzien.
 
Het lijkt ons niet verstandig om al te sterk op deze verandering te reageren, want de mededelingen van het MPC zijn tijdens deze verkrappingscyclus vrij onberekenbaar, maar een neerwaartse bijstelling van ons optimisme over het Britse pond is wel op zijn plaats.
 
We verwachten dat het inflatierapport dat woensdag in het VK verschijnt, opnieuw sterk zal zijn, met de hoogste cijfers van de afgelopen 30 jaar zowel bij het kerncijfer als het headlinecijfer. De ‘dovish’ draai van de Bank of England vorige week blijft dan een raadsel voor de markten.
 
USD
 
De Federal Reserve bevestigde de verwachting dat de rente bij elke verdere bijeenkomst in 2022 zal worden verhoogd. De prognoses voor de lange termijn waren ‘dovisher’, maar gezien het trackrecord van deze prognoses raden we niet aan om er al te veel op te vertrouwen. Het uitblijven van een rally van de dollar na deze bijeenkomst komt door twee factoren.
 
Ten eerste is de risicobereidheid in het algemeen toegenomen. Dat is slecht voor het dollar, omdat die sinds het begin van de invasie in Oekraïne een veilige haven is geweest. Ten tweede hebben de markten het gevoel dat bij de huidige niveaus al veel is ingeprijsd en er weinig ruimte over is voor een verdere opwaartse trend. Deze week zal waarschijnlijk duidelijker worden welke van deze factoren het zwaarst weegt.