Diverse asset managers: De Fed gaat 'all-in' tegen inflatie VS

Diverse asset managers: De Fed gaat 'all-in' tegen inflatie VS

Rente Centrale bank Monetair beleid Fed
Federal Reserve Washington.png

De Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, verhoogde woensdag voor het eerst sinds 2018 de beleidsrente. Fed-voorzitter Jerome Powell verraste de markten met een hawkish boodschap die de aftrap vormt van een serie renteverhogingen en kwantitatieve verkrapping die de hoge inflatie moet beteugelen.

Het uitbreken van de oorlog in Europa heeft het voor de Fed nog moeilijker gemaakt om een evenwicht te vinden tussen de onzekere groeivooruitzichten en een nieuwe stijging van de inflatie. Maar volgens Allison Boxer, Amerika-econoom bij ‘s werelds grootste obligatiebelegger Pimco liet de Fed duidelijk blijken dat de inflatierisico's zwaarder wegen dan de neerwaartse risico's voor de groei.

‘Ik verwacht dat de Fed het pad van de hogere rente en de kleinere balans zal blijven bewandelen. De Fed zal waarschijnlijk een aanzienlijke vertraging van de economie en een disfunctioneren van de markt moeten zien voordat zij van dit pad afwijkt.’

Toegenomen recessierisico

Boxer verwacht dat de rente na een aantal verhogingen uiteindelijk uitkomt op 1,875% aan het einde van 2022. ‘Dit snellere tempo van verkrapping verhoogt het risico van een harde landing van de economie en het risico op een recessie de komende twee jaar.’

Volgens Ellen Gaske, Lead Economist, G10 Economies, bij vermogensbeheerder PGIM Fixed Income is nu duidelijk dat de Fed "all in" gaat in de strijd tegen inflatie.

‘Gezien de focus op de huidige kracht van de economie hebben de beleidsmakers hun plannen voor renteverhogingen agressief opgeschroefd en gesignaleerd dat kwantitatieve verkrapping (QT) waarschijnlijk dit voorjaar zal beginnen, misschien al bij de volgende Fed-vergadering in mei.’

Na het rentebesluit woensdag daalden zowel de inflatieverwachtingen als de lange Amerikaanse rente, terwijl aandelen en bedrijfsobligaties stegen, wat er volgens Gaske op wijst dat de markten de mogelijkheid zien dat de evenwichtige aanpak van de Fed voor een “zachte landing” van de economie kan zorgen.

Stabilisatie rente

‘De markten lijken een behoorlijke hoeveelheid renteverhogingen en economische stress te hebben ingeprijsd. Het zou dan ook niet verbazen dat de rentes stabiliseren en credit spreads afnemen nu beleggers de markt weer beginnen te betreden op zoek naar rendement, zoals gebruikelijk is in deze fase van de cyclus waarin de rentecurve te ver is vooruitgelopen op de Fed.’

Ondanks de renteverhogingen door de Fed en de afbouw van de balans met naar verwachting 100 miljard per maand, verwacht Axel Botte, marktstrateeg bij Ostrum Asset Management, onderdeel van Natixis Investment Managers, dat de inflatie tot zeker 2024 boven de doelstelling van de Fed zal liggen.

‘De opwaartse risico's voor de prijzen blijven bestaan, terwijl de gevolgen van de Oekraïnecrisis neerwaartse risico's met zich meebrengen voor de nog steeds boven het potentiële bbp liggende groei dit jaar en volgend jaar’, aldus Botte.