Ook PFZW en PME verkopen alle Russische beleggingen

Ook PFZW en PME verkopen alle Russische beleggingen

Pensioenfondsen Oorlog Oekraïne
Pensioen (04) sparen geld

In navolging van bpfBOUW en ABP hebben ook Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) en Pensioenfonds van de Metalelektro (PME) het besluit genomen om alle beleggingen in Rusland te verkopen.

Op de website van het pensioenfonds valt te lezen dan het fonds met afschuw de inval van Rusland in Oekraïne heeft gevolgd. ‘Het is hartverscheurend te zien wat dit geweld voor leed veroorzaakt bij de burgers van Oekraïne. Ons hart gaat naar hen uit. PFZW heeft als pensioenfonds wereldwijd beleggingen; ook in Rusland. Vanwege de recente ontwikkelingen heeft het bestuur van PFZW nu besloten de beleggingen in Rusland te verkopen.’

Eric Uijen, voorzitter van het uitvoerend bestuur van PME: “We zijn zeer bedroefd en bezorgd over het geweld dat we zien en de verwoestende impact die dit heeft op mensenlevens en de bedreiging voor de internationale veiligheid. We hebben daarom besloten al onze Russische beleggingen te verkopen.”.

Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), het vierde pensioenfonds qua grootte pensioenfonds in Nederland, geeft aan nauwelijks in Rusland te beleggen. Het fonds belegt niet in Russische staatsobligaties of Russische staatsbedrijven. Alleen ‘reguliere’ Russische aandelen zitten in de portefeuille, zo geeft PMT aan. Dit zijn in totaal 11 bedrijven dit is ongeveer 0,1% van het vermogen.