State Street SPDR ETFs: Schuld van opkomende markten blijkt stabiel

State Street SPDR ETFs: Schuld van opkomende markten blijkt stabiel

Opkomende markten Obligaties
Wereld.jpg

De FED en andere centrale banken in ontwikkelde markten staan onder druk, met name omdat op de markt het beeld heerst dat ze achter de curve aanlopen. De inflatie bleek niet van tijdelijke aard (zoals beloofd), steeg sterker dan verwacht en veel centrale banken hebben ondanks krappe arbeidsmarkten vastgehouden aan sterk stimulerend beleid.

Centrale banken in opkomende markten hebben echter gereageerd op de inflatie en de rentes al eerder verhoogd, ondanks, in veel gevallen, de vrij ernstige economische gevolgen van de COVID. Uit figuur 1, die de verhouding renteverlaging/renteverhoging van de centrale banken weergeeft, blijkt dat het verkrappingsbeleid medio december 2021 het hoogtepunt bereikte en nu begint af te zwakken. 

Het is wellicht te vroeg om te zeggen dat er een einde is gekomen aan de inflatiegolf die de centrale banken zo in de problemen heeft gebracht, maar er zijn aanwijzingen dat de piek van de inflatiedruk in veel opkomende economieën nu achter ons ligt. De belangrijkste waarnemingen zijn dat de prijzen van non-food supermarkten in China gematigd blijven, dat de inflatie in Zuid-Korea en Mexico eind 2021 wellicht zijn hoogtepunt heeft bereikt en dat de PriceStats-reeks in Brazilië een snificante daling heeft laten zien. Hoewel de hoge energieprijzen en de verstoringen van de toeleveringsketen de inflatie dus op een hoog niveau zullen houden, zijn er toch tekenen die erop wijzen dat de druk in 2022 af gaat nemen.

22022022 SPDR (1)

Philippe Roset, Hoofd Noord-Europa SPDR stelt: “De rente op obligaties stijgt wereldwijd, maar de uitdaging voor de obligatiebeleggers is om de hogere rente vast te zetten en tegelijkertijd de exposure aan dalende assets te minimaliseren. Beleggers in ontwikkelde markten zullen waarschijnlijk voorzichtig blijven met het opbouwen van longposities en het vasthouden aan verbeterde renteniveaus tot er wat meer duidelijkheid is over het inflatiebeeld.

Obligaties in opkomende markten zijn daarentegen opmerkelijk stabiel gebleken. De rente op de Bloomberg Emerging Markets Local Currency Liquid Government Index is sinds eind 2021 ongeveer met 10 bps gestegen, tot 5,3%. Terwijl de Bloomberg US Treasury Index met meer dan 50 bp, tot 1,75%, is gestegen. Door te kiezen voor opkomende markten in plaats van Amerikaanse staatsobligaties, zouden beleggers een rentevoordeel van meer dan 350 basispunten kunnen binnen halen en, op basis van de prijsontwikkeling van de afgelopen weken, ook een stabieler totaalrendement hebben. Voor beleggers die er minder zeker van zijn dat de inflatiedruk zal afnemen, kunnen geïndexeerde obligaties een zekere mate van bescherming bieden

22022022 SPDR (2)