T. Rowe Price: Marktvolatiliteit houdt aan en kans op economische vertraging groeit

T. Rowe Price: Marktvolatiliteit houdt aan en kans op economische vertraging groeit

Inflatie Rente Financiële markten algemeen Monetair beleid
Koersgrafiek (08) koers pijl omlaag daling crisis
  • De volatiele start van het jaar op de financiële markten zal nog wel even aanhouden.   
  • De renteverhogingen door de Fed, de stijgende inflatie, een post-pandemische herprijzing op de aandelenmarkten, de Chinese economie en de crisis tussen Oekraïne en Rusland verstoren de markten.
  • Het zal een hele uitdaging zijn om in deze omgeving koers te houden, maar de marktvolatiliteit en de sectorrotatie bieden ook goede kansen aan actieve beleggers. 
De volatiele start van het jaar op de financiële markten zal waarschijnlijk niet snel afnemen. Aanhoudende inflatie, een dreigende renteverhogingscyclus van de Fed, verkrappende liquiditeitsvoorwaarden en de afbouw van economische verstoringen uit het pandemietijdperk, betekenen dat verdere prijsschommelingen kunnen worden verwacht. Het is duidelijk dat de pandemie niet langer de dominante drijvende kracht achter de markten is, wat ze wel was. In dit nieuwe klimaat is het moeilijk beleggen, maar er zullen ook uitstekende kansen zijn voor stock pickers.
 
"Hoewel het nog te vroeg is om van een recessie te spreken, lijkt de kans op een economische vertraging die verder gaat dan wat op de financiële markten is ingeprijsd, toe te nemen."
 
Justin Thomson, Head of International Equity and Chief Investment Officer
 
Fed moet nu in actie komen 
 
De bezorgdheid over de renteverhogingen van de Fed was de belangrijkste oorzaak van de recente volatiliteit. De markten reageerden aanvankelijk positief op de verklaring van de Fed in januari, waarin werd bevestigd dat een renteverhoging voor maart werd beoogd. De opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens de daaropvolgende persconferentie, waarin hij impliceerde dat de Fed wellicht een agressievere renteverhogingscyclus zal volgen dan verwacht, deden de stemming echter drastisch veranderen. De markten, die rekenden op vier renteverhogingen in 2022, moesten ineens rekenen op mogelijk meer renteverhogingen, wat tot een nieuwe volatiliteitsgolf leidde. 
 
Hoe agressief de renteverhogingen van de Fed zullen zijn, is onbekend. Maar de Fed wordt gedwongen om nu te handelen. De inflatie is hardnekkig en lijkt haast onbeheersbaar. Powell begint aan zijn tweede termijn in de wetenschap dat hij de inflatie moet afremmen. 
 
Hardnekkige inflatie leidt tot langere groeivertraging 
 
Vorig jaar registreerde de Amerikaanse economie haar sterkste groei in bijna vier decennia dankzij de lage rente, de inhaalvraag en de biljoenen dollars aan budgettaire stimulans in verband met de pandemie. Deze ondersteunende factoren zijn nu aan het afnemen. De activiteit in de dienstensector is gedaald tot het laagste niveau sinds juli 2020, zo blijkt uit een januari-enquête van IHS Markit. De detailhandelsverkopen zijn gedaald. Het consumentenvertrouwen is laag. 
 
Naar verwachting zal de economie vertragen, maar blijft de inflatie de kosten opdrijven. Hoewel de stijgende kosten op sommige gebieden na verloop van tijd kunnen afnemen, beginnen ze op andere gebieden - bijvoorbeeld de arbeidskosten - meer permanent te lijken. Hoe permanenter de inflatie wordt, des te groter de deuk zal zijn in het consumentenvertrouwen en uiteindelijk in de consumentenbestedingen en de bedrijfswinsten. 
 
In reactie op de beleidsupdate van de Fed is de rentecurve van staatsobligaties afgevlakt tot een niveau dat sinds 2019-2020 niet meer is vertoond. De krimpende spreads wijzen erop dat beleggers pessimistischer worden. Ze zijn sceptisch dat de Fed de rente zo veel kan verhogen als ze zou willen zonder de grens te overschrijden van vertragen naar beschadigen van de economie. Hoewel het nog te vroeg is om van een recessie te spreken, lijkt de kans op een economische vertraging die verder gaat dan wat op de financiële markten is ingeprijsd, toe te nemen. 
 
Herprijzing aandelen ook in 2022 
 
Waarderingen zijn een ander punt van zorg. Amerikaanse aandelen zijn duur en er vindt een herprijzing plaats omdat beleggers hun vertrouwen verliezen in bedrijven die goed presteerden in de thuisblijfsituatie, evenals in meer speculatieve beleggingen in bedrijven zonder duurzame winsten. 
 
De herprijzing houdt een rotatie in van groei- naar waardeaandelen. T. Rowe Price verwacht dat de pandemische herprijzingscyclus zal aanhouden totdat de waarderingen van bedrijven die het tijdens de pandemie goed deden, naar normale niveaus terugkeren. 
 
08022022 T. Rowe Price
 
China biedt een potentiële contraire handel 
 
Buiten de VS moeten beleggers China zorgvuldig in het oog houden. Delen van de Chinese markt, met name offshore aandelen en bedrijfsobligaties, zijn unloved, oversold en potentieel zeer goedkoop omdat de markt de recente wijzigingen in de regelgeving heeft verwerkt en de economie is vertraagd. Normaal gezien zou er nu steun moeten komen van de Chinese overheid (de zogenaamde Beijing put), maar die is er nog niet van gekomen. 
 
Eventuele stimulering zal waarschijnlijk richting de Chinese vastgoedmarkt gaan, wat zal betekenen dat China een ruimer beleid voert terwijl de ontwikkelde wereld verkrapt. Dit kan van China - en meer in het algemeen van de opkomende markten - een interessante contrarian trade maken voor 2022.
 
Crisis Oekraïne en Rusland met mogelijk wereldwijde gevolgen 
 
Er zijn drie mogelijke uitkomsten van de crisis tussen Oekraïne en Rusland: de-escalatie, een volledige invasie, of een vorm van beperkte interventie in het betwiste gebied Donbass. Russische aandelen waren vorig jaar oversold, maar het geld stroomt nu het land uit. 
De roebel is echter niet in die mate verkocht als bij eerdere perioden van risicomijdend gedrag, en de Russische media lijken de bevolking niet op een oorlog voor te bereiden, zoals ze deden bij de conflicten op de Krim en in Georgië. De olieprijs in roebels staat op een recordhoogte, wat aantoont dat de economische achtergrond, afgezien van de economische sancties, goed is. Het is waarschijnlijk nog te vroeg om de uitverkoop van Russische aandelen als een koopkans te beschouwen, maar het is wel iets om in de gaten te houden.
 
Ideale omgeving voor stock pickers 
 
Beleggers zijn getuige van de ontrafeling van de wereldeconomie en de financiële markten uit het pandemietijdperk. Dit heeft al tot aanzienlijke volatiliteit geleid. Er zijn nog veel onzekerheden: over de omvang en de snelheid van de renteverhoging door de Fed, over de aanhoudende inflatie, over de winnaars en verliezers van de herprijzing van de pandemie en over de wereldwijde bezorgdheid over onder meer China en de crisis tussen Oekraïne en Rusland. 
 
Maar er zijn ook lichtpuntjes. Een toegenomen vermogen van huishoudens, een inhaalvraag van consumenten en een potentiële hausse in de kapitaalinvesteringen kunnen de groei stimuleren, zelfs wanneer het monetaire beleid minder ondersteunend wordt. Veel aandacht zal uitgaan naar de manier waarop deze krachten zich zullen ontwikkelen. Het zal een hele uitdaging zijn om in dit klimaat door de markten te navigeren. T. Rowe Price meent dat marktvolatiliteit en sectorrotatie steevast zeer goede kansen bieden voor actieve beleggers - en dat zal dit jaar niet anders zijn.